Amânarea adoptării bugetului pe 2021 face ca Guvernul să funcționeze cu 1/12 din cheltuielile anului trecut, motiv pentru care factorii de decizie pot amâna la plată unele cheltuieli aferente lunii ianuarie. Un cunoscut economist acuză Guvernul Cîțu că va amâna tocmai cheltuielile pentru cei care au cea mai mare nevoie de ele.
Semnal de alarmă tras joi seară de cunoscutul economist Adrian Câciu, care susține că în curând pacienții bolnavi de cancer nu vor mai avea medicamente.
De vină ar fi Premierul Florin Cîțu, care ar fi luat decizia amânării plăților către programele naționale de oncologie.
”Multe plăți au fost amânate”
”Incredibil și exploziv totodată dar confirmă ce spune toată lumea: multe plăți au fost amânate.
Pe surse: Plăți restante de 6 luni pentru medicamente din programele naționale, în special oncologie!
În curând pacienții cu cancer nu vor mai avea medicamente!!!”, a scris Adrian Câciu joi pe Facebook.
Dealtfel, economistul Adrian Câciu l-a acuzat anterior pe șeful Guvernului că are un motiv bine-întemeiat pentru care a amânat prezentarea bugetului pentru 2021 în Parlament.
Mai exact, Cîțu ar profita în acest mod de prevederea legală care stipulează că, în lipsa bugetului, Guvernul funcționează cu 1/12 din cheltuielile anului trecut, pentru a putea amâna la plată cheltuieli aferente lunii ianuarie.
O adevărată lovitură pentru bolnavii de cancer
”De ce întârzie bugetul? Pentru ca, pe primele doua luni, să se meargă pe 1/12 din cheltuielile anului trecut.
Așa, și? Mulți nu v-ați da seama de șmecherie. Păi hai să vă luminez:
Șmecheria e folosită pentru a ieși deficitul ESA mai mic, adică pentru a amâna la plată cheltuieli aferente lunii ianuarie.
Nu mult, minim 10 de miliarde lei.
Că o fi TVA, că or fi concedii medicale că or fi plăți pe investiții, se amână cheltuieli că nu ai cum depăși 1/12.”, a scris miercuri economistul Adrian Câciu pe Facebook.
Dacă informația se confirmă, ar fi o adevărată lovitură pentru bolnavii de cancer din România, care nu își vor putea primi tratamentul, în lipsa alocărilor de bani cu care Guvernul ar trebui să suțină programele naționale dedicate lor.
Mai ales ca mulți dintre bolnavii cu boli grave au avut reale dificultăți în a se trata în prima parte a anului, când sistemul medical era concentrat aproape în exlusivitate pe limitarea efectelor pandemiei de coronavirus.