Prima reactie este, desigur, legata de legitimitatea grevelor si amenintarilor care s-au abatut asupra unui guvern vlaguit. Normal, veti spune, oamenii au ajuns la capatul rabdarii. Evenimentele din ultima vreme pot fi insa analizate si din alte puncte de vedere.
Sindicatele au cerut Guvernului doua lucruri aproape imposibil de obtinut: indexarea salariilor si inghetarea preturilor pe o perioada de sase luni. Daca nu, au promis ca vor face presiuni pentru a obtine alegeri anticipate.
Alegerile anticipate reprezinta tot ceea ce si-ar dori in acest moment PDSR, care, dupa ultimele sondaje, ar putea castiga chiar fara aliati. Este foarte probabil ca promisiunea sindicatelor sa ajunga in situatia de a fi onorata. Bugetul statului nu are bani nici macar pentru a-si onora angajamentele asumate pana acum. Cea mai buna dovada este faptul ca pentru plata salariilor compensatorii s-a cerut un sprijin de urgenta de la Uniunea Europeana, in valoare de 100 milioane de EURO.
Pe de alta parte, liderii sindicali au promis sprijin politic pentru partidele social-democrate care vor avea grija de membrii de sindicat.
Presiunile facute asupra Guvernului si declaratia transanta privind sprijinul politic pot indica o coalitie care a luat nastere intre opozitie si sindicate.
Atacurile lansate asupra clasei politice aflate acum la conducerea Romaniei ar putea fi rasplatite, dupa alegeri, cu un numar oarecare de locuri in Parlament si promisiunea pentru o viata mai buna.
In acest moment, prim-ministrul Radu Vasile este prins in corzi. El a jucat in ultimul timp numai cartile care i s-au parut castigatoare pentru interesul sau personal. Dosarele Departamentului de Control au avut ca obiect mai ales oameni politici din PNTCD. Vasile a cerut sprijinul Uniunii Europene, fara sa se consulte cu colegii. Toate acestea par sa compuna o adevarata ofensiva menita sa cladeasca imaginea lui Radu Vasile, independent de partidul care l-a lansat. Schimbarea lui Radu Vasile ar fi, in acest moment, similara cu alegerile anticipate. Nici un guvern format de actuala coalitie nu ar mai primi votul Parlamentului. Acesta este si motivul pentru care Vasile nu este, inca, debarcat. El continua insa sa aiba zilele numarate in fruntea Guvernului.
Un mediu mai prielnic pentru declansarea unor actiuni in forta nici nu putea fi imaginat. Opozitia joaca o carte mare. Cu sindicatele de partea sa si profitand de lehamitea care s-a asternut asupra populatiei, poate forta acum mana coalitiei de la putere.
Pactul cu Opozitia
18 noiembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 18 noiembrie 1999, 14:00
Prima reactie este, desigur, legata de legitimitatea grevelor si amenintarilor care s-au abatut asupra unui guvern vlaguit. Normal, veti spune, oamenii au ajuns la capatul rabdarii. Evenimentele din ultima vreme pot fi insa analizate si din alte puncte de vedere.Sindicatele au cerut Guvernului doua lucruri aproape imposibil de obtinut: indexarea salariilor si inghetarea preturilor pe o perioada de sase luni. Daca nu, au promis ca vor face presiuni pentru a obtine alegeri anticipate. Alegerile an
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Prietenii ministrului Muresan au furat comoara din Insula
- Televiziunea Romana scapa publicitatea printre degete
- Nimic nou pe frontul de est
- Banca Agricola incinge spiritele in lumea afacerilor
- Un Caritas pentru someri
- Omniasig – siguranta viitorului tau
- Majorarile de capital bulverseaza Bursa
- Y2K, sperietoarea sfarsitului de mileniu
- Titularii creditelor pentru case strang cureaua pe termen lung
- Companiile de asigurari au sfidat recesiunea