Pactul pentru Fiscalitate a fost lansat spre semnare publică

Contribuabilii români sunt invitați să semneze, în perioada următoare, Pactul pentru Fiscalitate, un document prin care reprezentanții instituțiilor și organizațiilor partenere se angajează să lucreze împreună pentru a simplifica, eficientiza și stabiliza legislația fiscală a României.

Lansarea spre semnare publică a Pactului a fost găzduită de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), documentul fiind înmânat reprezentanţilor Parlamentului României, prezenţi la eveniment, de către preşedintele CCIR, Mihai Daraban. Potrivit acestuia, recomandările cuprinse în Pactul la care a aderat şi CCIR sunt necesare pentru implementarea unei politici fiscale coerente, orientată către nevoile mediului de business: „Avem nevoie de o coordonare a tuturor eforturilor pentru reprezentarea intereselor oamenilor de afaceri în legislaţia fiscală. România are nevoie de niveluri rezonabile ale taxelor şi impozitelor, de stabilitatea cadrului normativ, de creşterea calităţii serviciilor de administrare fiscală şi de reducerea exponenţială a fenomenului evaziunii fiscale. Asumarea principiilor Pactului pentru Fiscalitate de un spectru cât mai larg al societăţii româneşti va conduce, fără îndoială, la crearea unui cadru de referinţă pentru autorităţile publice cu competenţe în domeniul fiscal.”

Cetăţenii României, în calitatea lor de contribuabili, pot semna petiţia ”Pactul pentru Fiscalitate – Pactul pentru România” la adresa www.petitieonline.com/pactfiscal.

„O parte din prevederile Pactului au fost implementate de Guvern. Alte prevederi sunt propuse în noul Cod Fiscal”, a declarat Secretar de Stat în Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii si Mediului de Afaceri, Anca Laura Ionescu. În opinia profesorului Mircea Coșea, de la Academia de Științe Economice (ASE), „Pactul pentru Fiscalitate ar putea duce la mai multă transparenţă, corectitudine şi încredere în instituţiile statului şi, chiar mai mult, ar putea revoluţiona gândirea economică românească”.

La eveniment au participat și şefii unor misiuni diplomatice acreditate la Bucureşti: E.S. Ambasadorul Austriei, Dl. Gerhard Reiweger, şi E.S. Ambasadorul Olandei, Dl. Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi de afaceri.

Lansarea spre semnare ppublică are loc la jumătate de an după demararea dezbaterii publice a proiectului ”Pactul pentru Fiscalitate”,  în  decembrie 2014. Temele de pe agenda de lucru au fost: participarea la consultările pe marginea redactării legislației fiscale, solicitarea adoptării unei legislații fiscale clare, ușor de înțeles și de aplicat de către contribuabil și solicitarea introducerii în lege a principiului ”in dubio contra fiscum”, solicitarea asigurării stabilității fiscale, informatizarea și eficientizarea ANAF şi toleranță zero la evaziunea fiscală.

Alături de CCIR, parteneri ai Pactului pentru Fiscalitate sunt: Academia Română, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Romanian Business Leaders, Consiliul Investitorilor Străini, Confederaţia Patronală Concordia cu susţinerea Consiliului Concurenţei şi a Consiliului Fiscal.