Pactul verde european. UE adoptă norme mai stricte pentru a stimula eficiența energetică

Comisia Europeană

Sursa: Dreamstime

Comisia Europeană a salutat vineri, 10 martie, acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Parlamentul și cu Consiliul European în vederea reformării și consolidării Directivei UE privind eficiența energetică.

Acest acord marchează o nouă etapă în finalizarea pachetului „Fit for 55”, care vizează punerea în aplicare a programului european Green Deal și a planului REPowerEU. Acesta demonstrează încă o dată hotărârea UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Eficiența energetică pe primul loc

Pentru prima dată, principiul „eficiența energetică pe primul loc” primează din punct de vedere juridic, cu o cerință clară pentru țările UE de a lua în considerare eficiența energetică în cadrul politicilor, al planificării și al deciziilor de investiții majore în sectorul energetic și nu numai.

Acordul stabilește un obiectiv al UE în materie de eficiență energetică de 11,7% pentru 2030, depășind astfel propunerea inițială a Comisiei „Fit for 55”. Acesta impune statelor membre ale UE să asigure în mod colectiv o reducere suplimentară a consumului de energie finală și primară, în comparație cu previziunile privind consumul de energie realizate în 2020.

În cadrul acordului provizoriu, obligația anuală de economisire a energiei aproape se dublează pentru a asigura un progres continuu.

Țările UE vor fi obligate să realizeze noi economii în fiecare an, în medie de 1,49% din consumul final de energie, în perioada 2024-2030, față de nivelul actual de 0,8%. Ele vor trebui să ajungă treptat la 1,9% până la sfârșitul anului 2030. Acesta este un instrument important pentru a stimula economiile de energie în sectoarele de utilizare finală, cum ar fi clădirile, industria și transporturile.

Se are în vedere reducerea consumului anual de energie

Normele revizuite conferă, de asemenea, o responsabilitate mai mare sectorului public în ceea ce privește creșterea eficienței energetice.

Organismele publice vor trebui să țină cont în mod sistematic de cerințele de eficiență energetică în cadrul achizițiilor publice de produse, servicii, clădiri și lucrări.

Pentru sectorul public este introdus un nou obiectiv de reducere a consumului anual de energie de 1,9%. Obligația țărilor UE de a renova în fiecare an cel puțin 3% din suprafața totală a clădirilor deținute de administrația publică se aplică acum și la nivel regional și local.

Conform directivei revizuite, întreprinderile vor fi încurajate să fie mai eficiente din punct de vedere energetic. În primul rând, sistemele de gestionare a energiei vor deveni o obligație implicită pentru marii consumatori de energie.

Toate întreprinderile, inclusiv IMM-urile care depășesc 85TJ de consum anual de energie, vor trebui să implementeze un sistem de gestionare a energiei. În caz contrar, acestea vor fi supuse unui audit energetic (în cazul în care consumul lor anual depășește 10TJ). De asemenea, pentru prima dată, se introduce un sistem de raportare pentru performanța energetică a marilor centre de date.

Țările UE vor promova planuri locale de încălzire

În conformitate cu normele convenite, țările UE vor trebui, de asemenea, să promoveze planuri locale de încălzire și răcire în municipalitățile mari cu o populație de peste 45 000 de locuitori.

De asemenea, odată cu definiția revizuită a încălzirii și răcirii urbane eficiente, cerințele minime vor fi modificate treptat pentru a asigura o aprovizionare cu încălzire și răcire urbană complet decarbonizată până în 2050.

Sprijinul pentru noile unități de cogenerare de înaltă eficiență care utilizează gaze naturale și care sunt conectate la sistemele de încălzire urbană în cadrul sistemelor eficiente de încălzire și răcire urbană va fi posibil doar până în 2030, în timp ce orice altă utilizare a combustibililor fosili va fi interzisă pentru noile capacități de generare a căldurii în astfel de sisteme.

Acordul consolidează în continuare dispozițiile privind finanțarea eficienței energetice pentru a facilita mobilizarea investițiilor. Conform noilor dispoziții, țările UE vor trebui să promoveze scheme de finanțare inovatoare și produse de creditare ecologică pentru eficiența energetică, asigurând o ofertă largă și nediscriminatorie a acestora de către instituțiile financiare.

Țările UE vor trebui să raporteze cu privire la volumul investițiilor în eficiență energetică.