Consiliul European al Silvicultorilor a fost înfiinţat la 25 august, la Sibiu, din iniţiativa silvicultorilor din România, Croaţia, Republica Moldova, Turcia şi Ungaria și are peste 52.000 de membri. Din această cauză, eforturile acestui consiliu se vor concentra în următoarea perioadă pentru a proteja peste 500.000 de hectare de pădure din mediul privat din România.
"Deşi la data de 27 martie 2008 a fost adoptat Codul Silvic, prin care persoanele fizice care deţineau păduri urmau să primească subvenţii din partea statului, aceste subvenţii nu au fost distribuite nici până la această oră. Din această cauză, peste 500.000 de hectare de pădure din ţara noastră sunt în pericol de dispariţie, în absenţa unui regim corespunzător de pază şi protecţie", a spus Marian Stoicescu.
Doar pentru componenta de pază, subvenţiile acordate sunt de 10 euro la hectar pe an, însă valoarea lor poate creşte în funcţie de categoria de lucrări şi operaţiuni pentru care sunt prevăzute să se acorde.
Consiliul European al Silvicultorilor va acţiona atât la nivelul Comisiei Europene cât şi la nivelul celorlalte instituţii europene de profil. La nivelul României, suprafaţa forestieră este de 6,35 milioane hectare, ceea ce înseamnă 27% din suprafaţa ţării, fiecărui locuitor revenindu-i numai 0,29 hectare de pădure.
"Din cauza lipsei unor măsuri eficiente de protecţie a suprafeţelor silvice, în ultimii ani în România au dispărut peste 300.000 de hectare de pădure. Singura soluţie pentru a împiedica distrugerea în continuare a pădurilor o constituie introducerea unor proceduri de monitorizare continuă a zonelor verzi, precum şi de sancţionare a factorilor responsabili de paza pădurilor", a mai spus preşedintele Stoicescu.