Roskomnadzor, „jandarmul” telecomunicaţiilor în Rusia, se arată extrem de revoltat după ce Facebook a decis să suspende pagina de socializare oficială a Ministerului rus de Externe. În acest sens, el a transmis un mesaj cât se poate de clar companiei.
În cursul zilei de duminică, Roskomnadzor anunța că pagina de Facebook oficială a Ministerului rus de Extern a fost suspendată din cauza publicării unor ”conținuturi ilegale”, transmite AFP.
În acest context, Rusia cere de urgență restabilirea imediată a acestei pagini. Totodată, Roskomnadzor precizează că încă de ieri a transmis un e-mail companiei Meta, care deţine Facebook, în acest sens, prin care cere „ridicarea imediată a restricţiilor impuse contului oficial” al delegaţiei ruse la Viena, însărcinată cu negocierile în domeniul controlului armamentului.
Totodată, el a lansat un set de acuzații fără precedent la adresa companiei precizând că suspendarea acestui cont „este un act de cenzură” care „încalcă principiul esenţial al liberei circulaţii a informaţiei”.
Amintim faptul că pagna de Facebook a Ministerului rus de Externe a fost suspendată în cursul zilei de vineri, pentru că, potrivit şefului delegaţiei ruse la Viena, Konstantin Gavrilov, au fost publicate „conţinuturi ilegale”.
Rusia, mesaj urgent către Facebook
Astfel, în cursul zilei de luni, pagina era inaccesibilă din nou. Trebuie menționat faptul că încă de duminică, într-un interviu acordat pentru agența de presă TASS, Konstantin Gavrilov declara că delegaţia foloseşte această pagină doar pentru a publica comunicate oficiale ale unor oficiali ruşi.
AFP a contactat grupul Meta, condus de către Mark Zuckerberg, însă nici până în prezent nu a fost primit niciun răspuns în acest sens. De menționat este faptul că nu este pentru prima oară când Rusia se află într-o astfel de situație. În luna februarie 2021, contul de Twitter al aceleiaşi delegaţii a fost suspendat.
Rusia nu este singura care trece printr-o asemenea decizie. Și în America, Twitter, dar și Facebook au închis anumite conturi care postaul un conținut neadecvat. Spre exemplu, în vara anului trecut, Twitter a suspendat peste 70 de milioane de conturi suspectate că propagă informaţii false, în cadrul luptei sale împotriva activităţilor rău intenţionate, scria Washington Post.
Totodată, trebuie amintit și evenimentul în care contul personal al fostului lider american, Donald Trump a fost suspendat, din cauza unor postări pe care acesta le-a făcut.