Uraganul Haiyan a fost cel mai devastator fenomen care a avut loc anul trecut, în urma căruia peste 6.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar pagubele au depăşit 10 miliarde de dolari, sumă echivalentă cu aproximativ 5% din PIB-ul statului Filipine.
Îngrijorător este faptul că în regiune este posibil să mai aibă loc fenomene asemănătoare, în anii care vor veni, a avertizat Ludger Arnoldussen, membru în conducerea Munich Re, ale cărui responsabilităţi includ zona Asiei.
"Puterea distructivă a uraganelor ameninţă regiunile de coastă, dar şi celelalte regiuni din Asia de Sud-Est. Pe baza unui ciclu natural, analizele noastre prevăd începutul unei perioade cu activitate mai intensă a uraganelor, în anii următori", a spus Arnoldussen.
Cu toate acestea, din punct de vedere economic, cele mai costisitoare catastrofe naturale din 2013 au fost inundaţiile care au avut loc în centrul Europei la începutul lunii iunie, pierderile totalizând 15,2 miliarde de dolari, din care cele asigurate au fost de 3 miliarde de dolari.
Furtunile din Germania care au avariat maşini, clădiri şi acoperişuri, în iulie şi august, au provocat cele mai mari pagube asigurate, de 4,1 miliarde de dolari, dintr-un total de 5,2 miliarde de dolari.
În raportul anual referitor la catastrofele naturale, reasigurătorul german arată că 20.000 de oameni şi-au pierdut viaţa anul trecut, în 880 de dezastre naturale la nivel global, dar cu toate acestea pierderile provocate de aceste evenimente au fost de un nivel ceva mai redus comparativ cu alţi ani.
Astfel, pagubele totale generate de dezastrele naturale la nivel global au fost de aproximativ 125 de miliarde de dolari, din care cele asigurate s-au ridicat la 31 de miliarde de dolari. Nivelul pagubelor totale este unul ridicat, dar se situează sub media ultimilor 10 ani, de 184 de miliarde de dolari, respectiv de 56 de miliarde de dolari în cazul celor asigurate.
Sursa: mediafax.ro