Pâinea cu maia. De ce este considerată cea mai bună pâine

paine cu maia

SURSA FOTO: Dreamstime

Cât de sănătoasă este pâinea cu maia? Pâinea cu aluat din maia este o pâine dospită, ceea ce înseamnă că aluatul crește în mod natural, ca urmare a gazului produs pe măsură ce cerealele fermentează. În timp ce majoritatea pâinii din comerț folosește drojdia de brutărie ca agent de creștere, aluatul se face folosind un starter de aluat.

Fermenții de aluat cu maia conțin bacterii lactice

Fermenții de aluat cu maia conțin bacterii lactice, care la rândul lor conțin probiotice și prebiotice. Ambele sunt extrem de bune pentru sănătatea intestinelor. Deși probioticele nu supraviețuiesc procesului de coacere, acestea contribuie la proprietățile nutriționale benefice ale pâinii finite. Cu toate acestea, prebioticele supraviețuiesc procesului de coacere și, odată ingerate, funcționează efectiv ca un fertilizator pentru bacteriile bune din intestin.

Un starter de aluat este o cultură de drojdii și bacterii benefice, care apar în mod natural și sunt lăsate să fermenteze pe parcursul a aproximativ cinci zile. O porție din starter, cunoscută sub numele de levain, este amestecată cu făină pentru a face aluat, potrivit BBCGoodfood.

Profilul nutrițional al aluatului

Amestecul de făină sau făinuri folosit pentru a face aluatul va afecta profilul de macronutrienți. Cu toate acestea, o porție tipică de 100 g (aproximativ două felii) de aluat conține:

  • 230 kcal/974 KJ
  • 7,8 g proteine
  • 0,7 g grăsime
  • 47 g carbohidrați
  • 2,9 g fibre
  • 0,81 g sare

Care sunt beneficiile pentru sănătate?

  • Poate susține sănătatea intestinală
  • Poate ajuta la gestionarea zahărului din sânge
  • Poate reduce riscul unor boli de inimă
  • Poate fi mai ușor de digerat
  • Poate fi mai hrănitoare
  • Poate fi mai sățioasă

1. Poate susține sănătatea intestinală

Deși microbii benefici din starter tind să se piardă în timpul procesului de coacere, fibrele și compușii vegetali, numiți polifenoli, devin biodisponibili. Acestea acționează ca o sursă importantă de combustibil pentru microbii intestinali, ceea ce explică de ce aluatul este o alegere prietenoasă cu intestinul.

2. Poate ajuta la gestionarea zahărului din sânge

Procesul de fermentație și conținutul mai mare de fibre fac din aluat o opțiune utilă pentru cei cu probleme de gestionare a zahărului din sânge. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de multe pâini din comerț, aluatul are un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge.

3. Poate reduce riscul bolilor de inimă

De obicei, dietele bogate în fibre sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli de inimă. Aluatul pare să ofere beneficii suplimentare datorită procesului natural de fermentare, Aceste beneficii sunt sporite atunci când se folosește făină de secară integrală.

4. Poate fi mai ușor de digerat

Aluatul tradițional suferă o fermentație lentă, rezultatul fiind o creștere a biodisponibilității vitaminelor și mineralelor, Acest proces începe, de asemenea, descompunerea proteinelor (inclusiv a glutenului), făcând aluatul mai ușor de digerat.

5. Mai hrănitor

Cercetările sugerează că fermentația îmbunătățește biodisponibilitatea fibrelor și a mineralelor. Acest lucru se datorează faptului că compușii din cereale, numiți acid fitic, sunt descompuși, iar acest lucru ne permite să asimilăm mai ușor nutrienții cerealelor.

6. Poate fi mai sățios

Aluatul pare a fi mai sățios decât un produs din drojdie. Este aluatul sigur pentru toată lumea? Pentru cei care urmează o dietă fără gluten, cum ar fi cei cu boala celiacă, trebuie evitat aluatul de grâu, secară, orz sau alte cereale care conțin gluten. Cu toate acestea, atâta timp cât se folosește făină fără gluten, procesul în sine nu ar trebui să creeze probleme.

Deși este privită în mod obișnuit ca o opțiune mai sănătoasă, este dificil să se stabilească un consens clar cu privire la beneficiile pentru sănătate ale aluatului. Acest lucru se datorează faptului că există atât de multe variabile implicate în producția sa – compoziția microbiană, condițiile de fermentație, tipul de făină și cereale – care pot influența proprietățile nutriționale ale pâinii.