Pâinea se scumpeşte, exporturile de grâu rezistă

În timp ce jucătorii de pe piaţa internă vorbesc despre scumpirea iminentă a pâinii, România continuă să exporte sute de mii de tone de grâu în Spania, Italia, Olanda, Irak şi Libia. Producătorii au anunţat pierderi cauzate de inundaţii, dar nu cât să bulverseze piaţa cu un preţ exagerat. Au încercat asta acum câţiva ani şi s-au fript. Acum, bazându-se pe mai puţină materie primă, unele societăţi de morărit şi panificaţie estimează creşteri de preţ ale produse

În timp ce jucătorii de pe piaţa internă vorbesc despre scumpirea iminentă a pâinii, România continuă să exporte sute de mii de tone de grâu în Spania, Italia, Olanda, Irak şi Libia.

Producătorii au anunţat pierderi cauzate de inundaţii, dar nu cât să bulverseze piaţa cu un preţ exagerat. Au încercat asta acum câţiva ani şi s-au fript. Acum, bazându-se pe mai puţină materie primă, unele societăţi de morărit şi panificaţie estimează creşteri de preţ ale produselor finale (pâine, covrigi, cozonaci) de până la 30%. 

În replică, producătorii de grâu susţin că o scumpire accentuată a produselor de panificaţie ar fi nejustificată. „Piaţa grâului a mai suferit modificări de preţuri şi în urmă cu câţiva ani. Atunci a crescut preţul pâinii, dar grâul s-a vândut ulterior la un preţ mai mic. Acum, normal ar fi ca pâinea să nu se scumpească, iar producătorii din panificaţie trebuie să înţeleagă că nu trebuie procedat astfel“, spune Culiţă Tărâţă, unul dintre cei mai mari producători de grâu din România, având în proprietate şi în concesiune aproape 56.000 de hectare de teren agricol cultivat cu grâu. Ce‑i drept, dacă anul trecut a recoltat şase tone la hectar în zona Brăilei, anul acesta doar jumătate din această cantitate a ajuns în silozuri. În schimb, din zona Neamţului, zo­nă neafectată de inundaţii, producţia a fost aceeaşi: 6,5 tone la hectar. „Din cauza inundaţiilor, anul ăsta am pierdut opt-zece milioane de euro“, se plânge Culiţă Tărâţă, menţionând că a uitat ce înseamnă exportul anul acesta. „Anul trecut am exportat 60.000 de tone, acum nu o să mai vând nimic în străinătate“, adaugă acesta.

Recoltă sub estimări

România cultivă grâu pe o suprafaţă de până la 2,5 milioane hectare, indică Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. „Pe această suprafaţă se produc de la cinci până la şapte milioane de tone de grâu, din care 800.000 – un milion de tone merg la export“, spune demnitarul, menţionând că necesarul anual al României este de 3,5 milioane de tone.  Pentru 2010 se estimează că recolta de grâu va fi de 5,7 milioane de tone, peste nivelul de 5,2 milioane tone din anul precedent, dar sub estimarea iniţială, de 6-7 milioane de tone, din cauza inundaţiilor.

În ultimii doi ani, România a exportat peste două milioane de tone de grâu anual, însă anul acesta exporturile ar putea scădea la jumătate. În primele patru luni ale acestui an, grânarii au exportat 293.100 tone de grâu, faţă de 707.900 tone în aceeaşi perioadă a lui 2009. Principalele pieţe de destinaţie a grâului românesc au fost Spania, Italia, Olanda, Irak, Israel şi Libia. În 2009, cel mai mult au importat Irakul (peste 200.000 de tone), Spania (115.000 de tone) şi Etiopia (110.000 de tone). Producătorii români de grâu recomandă să se continue exporturile către ţările arabe. „Trebuie să profităm de relaţiile cu aceste state. Sunt pieţe sigure. Arabii sunt mai puţin pretenţioşi decât europenii, care ar vrea să le dăm grâul gratuit“, spune Culiţă Tărâţă.

Preţul va sări de la 0,5 la 0,8 lei/kg

După ce în 2007 şi 2008 preţul mediu al grâului a depăşit 0,6 lei/kg, anul trecut acesta coborâse sub 0,5 lei/kg. În pragul toamnei, se anunţă o scumpire de peste 50%. „Grâul de panificaţie, care este azi la un preţ mediu de 0,5 lei, va ajunge la 0,7 lei, chiar 0,8 lei/kg în toamnă, adică cel mai ridicat din ultimii patru ani“, spune Culiţă Tărâţă. Şi Adrian Rădulescu afirmă că „doar în 2005 a fost mai scump“. „Pe atunci se vindea cu 0,8 lei, dar acela a fost an prost şi am importat grâu“, conchide Rădulescu. La bursele internaţionale, pre­ţul grâului a atins, la sfârşitul săptămânii trecute, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, după decizia Rusiei de a interzice, din 15 august, exporturile de cereale, din cauza daunelor provocate de secetă.

Trebuie să profităm de rela­ţiile cu statele arabe. Arabii sunt mai puţin pretenţioşi decât europenii, care ar vrea să le dăm grâul gratuit, dacă se poate.
Culiţă Tărâţă

Majorare
În prima jumătate a acestui an, preţul kilogramului de grâu vândut pe piaţa românească a crescut uşor faţă de anul trecut. Scumpirea se va accentua din toamnă.