Rusia a fost de acord! Pakistanul ia în considerare relansarea proiectului gazoductului care leagă aceste două țări, spun oficialii, care adaugă că partea rusă a fost de acord. Despre ce este vorba, mai precis?
Pakistanul ia în considerare relansarea proiectului gazoductului Pakistan-Rusia de la Karachi la Gwandar. Acest lucru ar putea duce la reluarea lucrărilor la proiectul de gazoduct Gwandar, cel care a fost abandonat și care face legătura cu Iranul.
Acordul, semnat în anul 2015 între Pakistan și Rusia, era de execuție a proiectului de gazoduct Nord- Sud. Ulterior, acesta a fost numit Pakistan Gas Stream Project și a fost folosit pentru a transporta GNL de la Karachi la Lahore.
Modelul inițial arăta că Rusia urma să ofere 85% finanțare, iar Pakistanul urma să ofere 15% finanțare. De asemena, proiectul era pe bază de construcție, deținere, operare, transfer (CDOT), el urmând să fie transferat în Pakistan.
„Rusia a nominalizat RT Global pentru a finaliza proiectul, în timp ce Pakistanul a nominalizat Inter State Gas Systems (ISGS), deținut de stat”, arată The Express Tribune.
SUA au impus sancțiuni, iar proiectul a rămas în așteptare
La începutul anului 2016, SUA au impus sancțiuni împotriva RT Global, motiv pentru care proiectul North South Gas Pipeline a rămas în așteptare.
De atunci, Rusia și Pakistan au schimbat structura proiectului de aproape 6 ori, însă nu au găsit o soluție pentru a îl finaliza.
„În iulie 2021, cele două părți au schimbat din nou structura proiectului gazoductului și au decis că companiile de gaze deținute de stat din Pakistan vor deține 74% din acțiuni, în timp ce firmele rusești vor deține 26% din acțiuni. Aceasta însemna că companiile pakistaneze trebuiau să investească 74% din totalul finanțării necesare, în timp ce firmele rusești ar oferi 26%”, mai arată sursa anterior citată.
Investiții din taxa de dezvoltare a infrastructurii de gaze
Sursa anterior citată spune că aceste companii guvernamentale „au fost menite să investească din taxa de dezvoltare a infrastructurii de gaze (GIDC), în valoare de peste 400 de miliarde de rupii, deținute de companiile textile și de îngrășăminte”.
„n timp ce Curtea Supremă a Pakistanului a decis să primească în rate sumele în așteptare din contul GIDC din partea sectorului privat, instanțele inferioare au dat însă ordine de suspendare. Fondurile sunt acum deținute din nou de companiile de îngrășăminte și textile”.
Pe fond, guvernul pakistanez are în vedere două opțiuni. În ceea ce privește prima dintre ele „divizia de petrol a gândit să schimbe punctul de pornire al conductei de gaz din Pakistan de la Karachi la Gwadar. Anterior, compania pakistaneză ISGS și companiile chineze au lucrat la conducta Gwadar LNG, care trebuia să se conecteze la granița cu Iranul pentru a finaliza proiectul gazoductului Iran Pakistan (IP).
Cu toate acestea, în timpul regimului anterior, Arabia Saudită a făcut presiuni asupra fostului prim-ministru Nawaz Sharif pentru a anula acordul GNL cu Qatar și proiectul gazoductului IP pe fondul unui conflict cu Qatar.
Sub presiune, guvernul de atunci a renunțat la proiectul de conductă LNG Gwadar – cel considerat a fi un plan alternativ pentru a finaliza proiectul conductei de gaz IP pentru a reduce presiunea din partea Arabiei Saudite. Guvernul, cu toate acestea, nu a renuntat la acordul cu Qatar”, mai arată Express Tribute.
Un înalt oficial a declarat pentru sursa anterior citată că „schimbarea punctului de plecare al GNL de la Karachi la Gwadar înseamnă că guvernul Pakistanului va reînvia proiectul conductei de GNL Gwadar”.
Oficialii au mai spus că cea de-a doua opțiune este ca „guvernul Pakistanului și Rusiei să renunțe la structura proiectului convenit în iulie 2021 și să reînnoiască modelul inițial de predare a întregului proiect către Rusia pentru a fi executat pe bază de CDOT”.
Nu există GNL disponibil pentru Pakistan
Oficialii au mai spus că Rusia a fost de acord cu aceste opțiuni, însă acum nu există GNL disponibil pentru Pakistan. Astfel, se poate să nu existe niciun beneficiu în construirea unei conducte de GNL.
Aceeași oficiali au spus că al doilea terminal GNL este, de asemenea, rulat în prezent cu o capacitate mai mică, din cauza lipsei disponibilitatății GNL pe piața globală.
„Pakistan LNG Limited (PLL), o companie de stat, a făcut tot posibilul să încheie un acord cu GNL, dar nicio parte nu și-a arătat interesul. Actualul sezon de iarnă a fost dificil pentru consumatori din cauza indisponibilității GNL. Ministrul de stat pentru petrol, Musadik Malik a inițiat un plan de distribuire a buteliilor de GPL către consumatori. Totuși, acest lucru nu a adus niciun beneficiu consumatorilor, deoarece piața neagră a GPL a intrat în acțiune”, arată sursa anterior citată.