Controversatul proiect imobiliar care va integra Palatul Ştirbei din Capitală ar putea fi demarat anul viitor. Acesta include apartamente, o galerie comercială şi parcare subterană pe cinci nivele. Calea Victoriei 107. În spatele unei faţade vechi, din tencuiala căreia se înalţă un grup de cariatide, se ascunde o parte din istoria unei vechi familii boiereşti, care s-a împletit cu cea a Bucureştiului. Palatul Ştirbei, una dintre cele mai vechi clădiri ridicate pe bătrânul
Controversatul proiect imobiliar care va integra Palatul Ştirbei din Capitală ar putea fi demarat anul viitor. Acesta include apartamente, o galerie comercială şi parcare subterană pe cinci nivele.
Calea Victoriei 107. În spatele unei faţade vechi, din tencuiala căreia se înalţă un grup de cariatide, se ascunde o parte din istoria unei vechi familii boiereşti, care s-a împletit cu cea a Bucureştiului. Palatul Ştirbei, una dintre cele mai vechi clădiri ridicate pe bătrânul Pod al Mogoşoaiei, se află în prezent într-o stare avansată de degradare. Curtea interioară este năpădită de buruieni.
După ce a fost retrocedat moştenitorilor familiei Ştirbei, în urmă cu câţiva ani, palatul a fost cumpărat de către omul de afaceri Ovidiu Popescu. „Am aflat de la un prieten că proprietatea este de vânzare. Discuţiile le-am purtat cu baronul Kripp, reprezentantul moştenitorilor. Negocierile nu au durat prea mult. Iniţial, mi-au cerut o sumă mare dar, în final, l-am cumpărat cu şapte milioane de euro. S-a întâmplat acum patru ani. Astăzi, însă, proprietatea valorează cu mult mai mult“, spune Ovidiu Popescu. Acesta este proprietarul a două clădiri de patrimoniu – Palatul Ştirbei şi o vilă din strada Londra – şi a două clădiri istorice, amplasate pe străzile Lascăr Catargiu (palatul unei foste prinţese Şuţu) şi Paleologu.
Louis Vuitton voia să intre în afacere
Prezentul şi trecutul la un loc
„Un proiect de asemenea anvergură ar da de lucru la mii de oameni într-o perioadă în care şomajul este în creştere. În ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltări imobiliare, perioada de criză înseamnă preţuri de construcţie mici. Iar dacă terminăm lucrările în trei ani, aşa cum este prevăzut, preţurile de vânzare vor creşte“, mai spune Ovidiu Popescu.
Istoria Palatului Ştirbei
1835 Sunt finalizate lucrările de construcţie, la cererea lui Barbu Dimitrie Ştirbei, mare logofăt, viitor domnitor al Țării Româneşti.
1849-1854 Funcţionează ca palat domnesc.
1948 Până în acest an, palatul a fost reşedinţa familiei Ştirbei-Bibescu.
1982-1994 Adăposteşte Muzeul Ceramicii şi Sticlei.
2005 Este cumpărat de omul de afaceri Ovidiu Popescu.
Cine este Ovidiu Popescu
– S-a născut în Bucureşti, la 30 iunie 1958.
– În 1984 a absolvit ASE.
– A lucrat la Oficiul de Control al Mărfii de pe lângă Camera de Comerţ, şi apoi la Petrolexportimport.
– În prezent, este preşedintele Petrolexportimport, dar şi acţionar şi administrator al mai multor firme, printre care Laird Resources România, Tomis Oil Maritime şi Black Sea Coast Trading România.