Marcel Ciolacu a informat că Palatul Victoria se închide pentru reparații. Potrivit premierului, actuala locație a Guvernului României, va fi supus unui amplu proces de reabilitare începând din anul viitor.
Activitatea din Palatul Victoria va fi mutată temporar
De asemenea, liderul social-democrat a informat că activitatea guvernamentală va fi temporar mutată, pe perioada lucrărilor de renovare. Este vorba despre un corp de clădire din Palatul Parlamentului.
Reabilitarea clădirii Palatului Victoria va fi finanțată cu ajutorul fondurilor europene, potrivit premierului.
„Este o necesitate, pentru că această clădire în care ne aflăm şi acum datează din anii 1930, a ajuns la un nivel de uzură, cel puţin la nivelul instalaţiilor, destul de ridicat şi s-a considerat, în urma unei evaluări, că este necesară o reabilitare, nu ştiu cât de profundă în clipa asta, a acestei clădiri. (…)
Nu ştiu care va fi bugetul total al reabilitării, însă 10,5 milioane de euro sunt prevăzute în PNRR pentru această clădire, pentru Palatul Victoria, pentru reabilitarea ei energetică, pe acea linie de finanţare din PNRR şi putem lua faptul că aceşti 10,5 milioane de euro trebuie cheltuiţi, trebuie investiţi aşa cum au fost aprobaţi în PNNR, până la termenul limită februarie 2026”, a precizat vineri, 16 februarie, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Marcel Ciolacu a vorbit și despre reabilitarea Vilei Lac 1, evaluată la 56 de milioane de euro.
Astfel, a explicat că nu se situează în topul priorităților. Totodată, nu va aproba inițierea acestui demers, având în vedere cuantumul mare al sumei implicate.
Amintim că Palatul Victoria a fost construit în stil arhitectural specific al lui Duiliu Marcu (1885-1966).
Inițial, a fost conceput ca sediu al Ministerului de Externe și a fost utilizat ca atare în perioada comunistă. A fost și locul unde Consiliul de Miniștri își avea reședința.
A suferit daune semnificative în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Procesul de construcție al edificiului a debutat în 1937 și s-a finalizat în 1944. Ulterior, a suferit daune semnificative în urma bombardamentelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În acest context, lucrările de restaurare au fost reluate și finalizate în 1952.
La început, fațada principală și cele laterale au fost decorate cu plăci de marmură de Carrara. La rândul lor, panourile decorative au fost sculptate din același material.
Ulterior, acestea au fost eliminate ulterior din cauza avariilor produse de bombardamentele din 1944.
Fațada principală a fost apoi refăcută cu plăci de travertin.
Amintim că Palatul Victoria a devenit sediul primului guvern al României post-comuniste în 1990.
Mai apoi, în anul 2004, a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice. Palatul Victoria reprezintă o parte semnificativă a patrimoniului cultural și arhitectural al țării.
„Imobilele prezintă şi partea de degradări, de biodegradări, de umiditate, de atacuri fungice şi automat este necesar să se ia măsurile de prevenire şi stopare a fenomenului respectiv”, a declarat Marin Ţole, secretar de stat Ministerul Dezvoltării, citat de Observator News.