În ceea ce privește depozitarea de diverse lucruri și obiecte acasă, nu vorbim de cine știe ce cantități și dimensiuni ci mai degrabă de accesorii, electrice, electrocasnice sau haine pe care nu le folosim pe moment. În aplicațiile industriale însă vorbim despre depozitarea produselor realizate în scopul livrării ulterioare a acestora către furnizorii sau clienții finali. Și astfel, de la un tip de produs la altul, condițiile de depozitare pot să fie diferite.
Fiind vorba însă despre cantități mari, este nevoie de diverse soluții care să ajute și la manevrarea mai facila a acestora și încărcarea sau descărcarea mai ușoară din mijloacele de transport precum camioane sau trenuri.
Este de la sine înțeles că o dată ce ies din producție multe produse sunt deja ambalate sau urmează să fie ambalate, în special cele din industria alimentară, medicală, chimică sau băuturile și tot ceea ce ține de forma lichidă. Pentru asta se folosesc atât ambalaje proprii cât și soluții precum cutii și lădițe, în care sunt ambalate mai multe produse, la bax cum am spune unii dintre noi.
Aceste soluții de ambalare oferă eficienta în manevrare, depozitare dar și transport însă pentru cantități și mai mari este nevoie de ceva mai mult. Aici intervin paletii sau boxpaletii, sisteme de susținere în primul rand, pe care putem așeză ceva anume. Aceștia sunt realiati astfel încât să poată susține eficient anumite obiecte dar și pentru a putea fi facil manevrați cu utilaje precum stivuitoare și motostivuitoare.
Chiar și în ziua de azi, cei mai comuni sunt paletii realizați din lemn, fiind un material ieftin și ușor de modificat, pentru a fi adus la forma dorită. Cu toate acestea, un alt concept a câștigat în special în ultimii ani foarte mult teren. Este vorba despre paleti plastic. Fiind un material utilizat acum la scară largă în foarte multe industrii, plasticul este foarte versatil și nu cu mult mai scump față de lemn, având de asemenea și mai multe avantaje fata de acesta.
Lemnul, deși simplu de utilizat iar paletii în cele mai multe cazuri, utilizați ca produse de unică folosință, absorb foarte rapid umezeala ceea ce înseamnă că utilizare acestora în aer liber aduce și anumite dezavantaje precum deteriorarea mai rapidă dar și creșterea în greutate, poate chiar dublarea, asta și în funcție de esența lemnului utilizat pentru realizarea lor. Alternativ, ținuți în soare prea mult, se usucă și se contracta și astfel, îmbinările se pot slabi iar aceștia pot uneori să cedeze. O dată cu acest lucru, cuiele sau șuruburile folosite pentru îmbinări pot ieși în afară și pot afecta încărcătură care este plasată pe palet sau paletul nu va mai fi la fel de stabil în depozitare sau în transport.
În anumite industrii paletii din lemn nici nu mai pot fi reutilizați atât de ușor. Îi putem desigur spăla și curăța însă prin faptul că absorb umezeala, se usucă mult mai greu și astfel, este nevoie de mai mult timp de așteptare dar și de un spatiu de depozitare mai larg pentru ei în aceasta perioada. În schimb, paletii din plastic se spală și se curăță rapid iar uscarea lor se face la fel de rapid. De altfel, nu sunt afectați nici de acțiunea diverșilor agenți de curățare și dezinfectare, de natură chimică sau nu.
Îmbinările nu există în cazul paletilor din plastic, aceștia fiind realizați de regulă dintr-o singură piesă. Astfel, nu se vor desface și nu va exista riscul să cedeze nici în depozitare și nici în manevrare sau transport. Iar opțiunile în care aceștia sunt prezenți sunt mult mai variate decât în cazul paletilor de lemn. Desigur, designul rămâne la bază cam același, cu partea superioară pentru plasarea încărcăturii și cea inferioară construită astfel încât paletul să poată fi manevrat cu un motostivuitor.
Prin avantajul că plasticul nu absoarbe umiditate, un palet realizat din acest material își vă păstra mereu greutate astfel încât nu vor apărea niciodată erori când se vă cântari ceva și astfel, acest proces vă dura mult mai puțin dat fiind faptul că nu se vor mai lua în calcul alte valori.
În ceea ce privește depozitare, unii producători pot realiza și modele de paleti stivuibili. Ca și multe modele de cutii și navete, atunci când nu sunt folosiți, pot fi depozitați ușor, necesitând un spațiu mai mic. Acest design poate prezenta însă și un mic dezavantaj, acela că paletul nu va oferi o rezistență la fel de mare și astfel nu putem încarca pe el un volum la fel de mare. Sunt însă perfecți pentru sarcini de lucru mai ușoare.
Legat de costuri, daca pe termen scurt paletii din plastic pot părea a fi o investiție mai mare, pe termen lung, prin reutilizare și prin faptul că rezistă în mult mai multe condiții și nu necesită înlocuire, putem realiza că este mai ieftin și astfel, o opțiune mai buna în anumite industrii.
Pe măsură ce materialele plastice au devenit din ce în ce mai versatile și mai rezistent, ne putem da seama că și paletii din plastic vor deveni în timp mai eficienți și mai accesibili.