Activitatea geologică pe Pământ pare să urmeze un ciclu de 27,5 milioane de ani, dând planetei un „puls”, potrivit unui nou studiu din revista Geoscience Frontiers.
Ciclu predictibil al activității geologice
„Mulți cred că evenimentele geologice sunt aleatorii în timp. Dar studiul nostru oferă dovezi statistice pentru un ciclu comun, sugerând că aceste evenimente geologice sunt corelate și nu aleatorii”, explică Michael Rampino, geolog la Departamentul de Biologie al Universității din New York, autorul principal al studiului.
Rampino și colegii săi au compilat înregistrări actualizate ale evenimentelor geologice majore din ultimii 260 de milioane de ani și au efectuat noi analize. Echipa a analizat 89 de evenimente geologice majore din ultimii 260 de milioane de ani. Aceste evenimente includ extincțiile marine și terestre, revărsări vulcanice majore de lavă, evenimente în care oceanele au fost epuizate de oxigen, fluctuațiile nivelului mării și modificări în plăcile tectonice ale Pământului.
Ei au descoperit că aceste evenimente geologice globale sunt, în general, grupate la 10 puncte de timp diferite pe parcursul celor 260 de milioane de ani, grupate în vârfuri sau impulsuri de aproximativ 27,5 milioane de ani distanță.
Următorul impuls major este la 20 de milioane distanță
Cel mai recent grup de evenimente geologice a fost în urmă cu aproximativ 7 milioane de ani, sugerând că următorul impuls al activității geologice majore este la peste 20 de milioane de ani distanță.
Cercetătorii afirmă că aceste impulsuri pot fi o funcție a ciclurilor de activitate din interiorul Pământului – procese geofizice legate de dinamica tectonicii plăcilor și a climei. Cu toate acestea, cicluri similare pe orbita Pământului în spațiu ar putea, de asemenea, să stimuleze aceste evenimente.