Pământul, lovit de o furtună solară. NASA se așteaptă la perturbări ale comunicațiilor

NASA a anunțat că aparatele sale au înregistrat în doar 24 de ore 9 erupții din clasa C si 2 din grupa M, aceasta fiind a treia ca intensitate, pe o scara de 4 trepte.

De asemenea, erupțiile au proiectat în spațiu materie din coronosferă, conform informațiilor transmise de bloomberg.com

Comunicațiile prin unde radio rămân expuse

Trebuie menționat că cel care ne protejează de cele mai multe dintre efectele erupțiilor solare este câmpul magnetic. Totuși, comunicațiile prin unde radio rămân oarecum expuse iar fenomenul va avea ca efect apariția aurorelor boreale, în special în regiunile nordice ale Europei și ale Statelor Unite.

Potrivit experților, vântul solar va atinge Pământul cu o viteza de peste 650 de kilometri pe secundă. Amintim că o erupție solară puternică s-a produs în anul 1989, când efectele s-au simțit în provincia canadiană Quebec, provocând pagube rețelelor de alimentare cu energie și lăsând capitala provinciei fără curent electric timp de nouă ore.

Soarele este, în prezent, la începutul ciclului sau de 11 ani, în care se produc erupții si explozii de intensități diferite. În acest context, specialiștii se așteaptă ca aceste evenimente sa atingă maximul în jurul anului 2025.

Efecte asupra sateliților și rețelelor electrice

Amintim că astronomul Adrian Sonka a vorbit anterior despre efectele furtunilor solare.

„Pe Soare, într-o anumită regiune, s-a acumulat o cantitate mare de energie care atunci când a fost eliberată de câmpul magnetic a plecat în spaţiul cosmic şi întâmplarea a fost ca în această zonă să fie îndreptată înspre pământ”, explica astronomul.

Sursă foto: Dreamstime