Oamenii de ştiinţă, şi nu numai, ştiu că Pâmântul poate susţine viaţa pentru o perioadă finită de timp. Dar oare cât timp mai avem la dispoziţie? Cei de la revista Nature au aflat răspunsul.
Viaţa pe Pământ va dispărea în aproximativ 1,75 miliarde de ani, aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă. Cum au ajuns la acest rezultat? Aceştia au analizat ceea ce defineşte o planetă locuibilă într-un sistem solar.
Pentru ca o planetă să suţină viaţa aceasta are nevoie de apă. Apa se formează numai dacă planeta respectivă se află la o anumită distanţă de soarele său. Dacă este prea departe apa îngheaţă, daca este prea aproape acesta se evaporă.
Pământul se află la distanţa potrivită în prezent, însă, în 1,75 de miliarde de ani nu va mai fi aşa deoarece acesta se depărtează de Soare cu un metru pe an. Astfel, Pâmântul va ieşi din aşa-numita “zonă locuibilă”. Oamenii de ştiinţă au efectuat mai multe calcule din care reise că planeta noastră a trecut de cota de 70% din din ciclul său de planetă locuibilă.
Analizând planeta noastră oamenii de ştiinţă încearcă să găsească alte planete capabile să susţină viaţa.
Sursa: Nature