Fermierii sunt îngrijoraţi, estimând o scădere dramatică a producţiei de cereale din acest an. Mai ales dacă următoarele luni vor fi tot secetoase. „Ne confruntăm cu una dintre cele mai grele perioade din ultimii 20 de ani. Este nevoie de multă apă în perioada următoare“, ne-a spus Culiţă Tărâţă, cel care administrează Insula Mare a Brăilei.

Principala îngrijorare este legată de producţia de grâu, care s-ar putea reduce la jumătate faţă de cea din 2011. „Această perioadă de secetă ne trage înapoi. Nu vom mai avea producţia de grâu de anul trecut, când nivelul recoltei a fost normal pentru România. Probabil, se va ajunge din nou la o producţie de nici cinci milioane de tone de grâu“, a spus Ştefan Poenaru, unul dintre marii agricultori din Câmpia Română. La rândul său, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că există posibilităţi de recuperare pentru a avea în 2012 un an agricol normal, deşi deficitul de apă din sol înregistrat în toamna anului trecut ar putea afecta suprafeţe întinse de culturi. „Clima şi apa sunt factori importanţi pentru producţia agricolă. Până acum, consider că anul nu este foarte rău, chiar dacă există un anumit deficit de apă în sol la nivel de ţară. Este posibil să se compenseze acest deficit. Cred că avem nevoie de precipitaţii de peste 150 litri/mp. Problema numărul unu rămâne cantitatea de apă din sol înregistrată la 1 aprilie“, a spus Tabără.

În ceea ce priveşte părerea meteorologilor, aceştia cataloghează toamna lui 2011 drept deficitară din punctul de vedere al precipitaţiilor, dar estimările pentru lunile următoare sunt destul de optimiste. Şeful laboratorului agro-meteo din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, spune că vor fi precipitaţii şi că, din punctul de vedere al conţinutului de apă în sol, nu vor fi probleme pentru evoluţia culturilor agricole.

Fermierii însă se aşteaptă la producţii cu un sfert mai mici decât cele obţinute în acest an şi la cifre de afaceri reduse cu  20% faţă cele de anul acesta. „Totul ţine de existenţa apei şi de cum vom ieşi din iarnă. Va fi esenţială pentru culturi situaţia din primăvară; dacă atunci vor fi condiţii favorabile, vom mai putea recupera ceva din pierderi“, spun agricultorii. Anul trecut, România a obţinut o producţie-record de grâu, de 8,5 milioane tone, conform ministrului Tabără.

Zece judeţe, în pericol de deşertificare

Ceea ce se întâmplă în această perioadă a luat prin surprindere agricultorii, care tocmai se bucurau de producţia de excepţie de anul trecut, dar nu şi specialiştii în meteorologie. Fenomenele meteorologice extreme, cum este şi seceta, au devenit tot mai frecvente în ultimii 50 de ani, potrivit studiilor internaţionale, iar ţara noastră se numără printre statele europene ameninţate de acest fenomen global, cu zece judeţe expuse aridizării.

Astfel, studiile efectuate de specialiştii mai multor institute europene de pedologie, inclusiv cel din România, au arătat că jumătatea sudică a continentului va suferi din cauza încălzirii globale, iar solurile din aceste zone riscă să devină aride. Dacă zonele de nord ale continentului vor simţi schimbări accentuate abia prin anii 80 ai acestui secol, partea sudică va suferi mult mai curând din cauza schimbării vremii, manifestările urmând a fi vizibile încă din anii 2015-2025. În România, regiunile cele mai predispuse sunt Dobrogea, Oltenia şi Banat, unde pământul se va usca din cauza lipsei apei. În acest fel, producţiile agricole obţinute în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Gorj, Constanţa, Tulcea, Timiş, Caraş-Severin şi Giurgiu se vor reduce semnificativ, iar peste 20 ani, producţia de cereale a României s-ar putea reduce cu o treime faţă de cea obţinută în prezent. Potrivit specialiştilor, seceta se caracterizează prin absenţa precipitaţiilor în cel puţin 14 zile consecutiv pentru perioada rece a anului (octombrie-martie) şi cel puţin 10 zile consecutiv pentru perioada caldă (aprilie-septembrie).