Până când vor putea fi montate repartitoarele de căldură? Camera Deputaților a adoptat, decizional, un proiect care prelungește termenul pentru montarea repartitoarelor de căldură până la finalul lunii decembrie anul viitor. Legea va merge la promulgare.

Repartitoarele de căldură vor putea fi instalate până la finalul lunii decembrie 2024

Proiectul de lege reglementează stabilirea unor măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar în anul 2024 pentru categoriile de persoane vulnerabile. Această inițiativă vizează compensarea, începând cu data de 15 aprilie 2024, a costurilor asociate achiziției și instalării unor sisteme tehnice destinate măsurării consumurilor individuale de energie termică în imobile de tip condominiu conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

Potrivit iniţiativei legislative, „persoanele vulnerabile vor beneficia de sprijin pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, sub formă de plăţi prin serviciul de mandat poştal”.

Persoanele eligibile vor primi sprijin pentru compensarea prețului la energie

În plus, acordarea acestui sprijin va demara pentru categoriile de persoane eligibile în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea prețului la energie, prin intermediul cardurilor de energie, cărora li se va prelungi valabilitatea până la 31 martie 2024.

„Prin excepţie, pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este în valoare nominală de maximum 750 lei, este acordat pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv robineţi pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului de verbal de montare şi a facturii şi poate fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024”,  menționează sursa citată.

Bugetul alocat este de 375 milioane de lei

Bugetul alocat măsurii temporare pentru furnizarea sprijinului necesar populației vulnerabile, cu scopul de a compensa costurile asociate achiziției și instalării sistemelor de repartizare a consumurilor individuale de energie termică prin intermediul cardurilor de energie, va fi de 375 milioane lei. Această sumă va proveni din Fondul pentru Modernizare.

„Imobilele tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice, în sistem de distribuţie orizontală, este obligatorie montarea sistemelor de măsurare a consumurilor până la 31 decembrie 2024 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă de consum la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, mai arată sursa citată.

Senatul a adoptat proiectul pe data de 12 decembrie, în calitate de for prim sesizat. Votul Camerei a fost decizional. Legea merge, așadar, la promulgare.

Termenul cardurilor de energie, prelungit până pe 31 martie 2024

Amintim că recent, și cardurile de energie au beneficiat recent de o prelungire a termenului. Ele vor putea fi folosite până la 31 martie 2024.

„Acordarea acestui sprijin ar urma să înceapă pentru categoriile de persoane eligibile în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cardurilor de energie, a căror valabilitate urmează a fi prelungită până la 31 martie 2024.

Acest fapt ar permite economii însemnate la bugetul statului prin utilizarea unei infrastructuri existente şi care a fost deja plătită din acelaşi buget în cursul anului 2023 şi ar asigura sustenabilitatea măsurilor în implementare.

Având în vedere că obligaţia de contorizare derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficienţa energetică, măsurile de sprijin dedicate respectării acesteia sunt în linie cu rolul Fondului pentru Modernizare de instrument cheie pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi modernizarea sistemelor energetice”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Mai multe puteți afla aici.