Până când trebuie montate repartitoarele de căldură? Răsturnare de situație

bloc

SURSA FOTO: Dreamstime

Era obligatoriu până la 31 decembrie 2023. Acum, ar putea fi obligatoriu până la 31 decembrie 2024, dacă modificarea legislativă trece de Parlament. Dacă nu respectă legea, românii vor trebui să scoată bani grei din buzunar.

Repartitoare de căldură obligatorii în toate blocurile din România! Cum se modifică legea?

Veste excelentă pentru românii care stau la bloc. Ei erau obligați să își monteze repartitoare de căldură până la finalul lunii decembrie.

Acum însă, termenul ar putea fi amânat cu un an. Mai mult, românii cu venituri mici ar putea fi ajutați de stat să își monteze repartitoarele. Se propune un sprijin de cel mult 750 de lei/locuință.

Propunerea a venit din partea unor senatori PNL, PSD și UDMR. Modificarea legislativă a trecut deja de Senatul României.

Ajutorul pentru populația considerată vulnerabilă va veni în acest caz tot prin intermediul cardurilor de energie. Impactul total preconizat este de 375 milioane lei. Banii vor proveni din Fondul pentru Modernizare.

Sprijinul va viza compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, se arată în proiectul de act normativ adoptat în Senat.

SURSA FOTO: Dreamstime

La rândul lor, și cardurile de energie au beneficiat recent de o prelungire a termenului. Ele vor putea fi folosite până la 31 martie 2024.

„Acordarea acestui sprijin ar urma să înceapă pentru categoriile de persoane eligibile în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cardurilor de energie, a căror valabilitate urmează a fi prelungită până la 31 martie 2024.

Acest fapt ar permite economii însemnate la bugetul statului prin utilizarea unei infrastructuri existente şi care a fost deja plătită din acelaşi buget în cursul anului 2023 şi ar asigura sustenabilitatea măsurilor în implementare.

Având în vedere că obligaţia de contorizare derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficienţa energetică, măsurile de sprijin dedicate respectării acesteia sunt în linie cu rolul Fondului pentru Modernizare de instrument cheie pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi modernizarea sistemelor energetice”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Amenzile ajung până la 1.000 de lei

După cum spuneam, nu este vorba doar despre acordarea unui sprijin pentru montarea repartitoarelor. Și termenul până la care pot fi acestea montate ar urma să fie prelungit până la 31 decembrie 2024.

Potrivit actualei legi, cine nu-și monta repartitoarele pană la 31 decembrie 2023 era pasibil de amendă de până la 1.000 de lei, fapta constituind o contravenție.

Prelungirea termenului până la finalul lui 2024 este menită să ofere „locuitorilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei.

În plus, extinderea perioadei va facilita o tranziţie mai fluidă, oferind sprijinul necesar atât furnizorilor de servicii, cât şi consumatorilor, pentru montarea repartitoarelor”.

Modificarea legislativă a trecut de Senat, însă urmează acum și votul din Camera Deputaților. Abia apoi, dacă aprobă și deputații, legea va merge la președintele Iohannis pentru promulgare.