Adrian Câciu: Multe investiții în energie sunt întârziate

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a declarat marți că toate proiectele din PNRR trebuie finalizate până în august 2026. El s-a arătat nemulțumit pentru că mulți investitori în domeniul energetic întârzie.

De asemenea, a menționat fenomenul „vânătorilor de afaceri”, care depun proiectele, dar nu le implementează. Aceștia caută un producător care să investească într-un parc.

„Există la acest moment pe apelurile deschise, nu ştiu dacă neapărat la Ministerul Energiei sau în zonele locale, vânătorii de afaceri care vin, depun proiectul, dar ei nu îl vor implementa, apoi caută un producător care va investi într-un parc. Mie mi se pare că această chestiune este o distorsionare inclusiv a intenţiei de investiţii pe care o avem. Chestiunile astea trebuie să le avem în vedere şi să le eliminăm, dacă vrem să scurtăm paşii pe care-i avem de făcut până când investiţiile vor fi implementate”, a menţionat ministrul, la Energy Forum Ediţia a XI-a: „Tranziţia către o Românie verde, provocările momentului”.

România are la dispoziție 20 de miliarde de euro

În opinia sa, România se află într-o zonă de oportunitate, având la dispoziţie peste 20 de miliarde de euro.

„Cred că suntem într-o zonă de oportunitate istorică. Vă dau o cifră care o să vă uimească. La acest moment, când discutăm, avem la dispoziţie peste 20 de miliarde de euro. Avem o alocare de aproape 5 miliarde de euro din PNRR, avem Fondurile din politica de coeziune 2021-2027, încă 3 miliarde de euro, avem Fondul de modernizare, 16 miliarde de euro.

Banii din perspectiva surselor de finanţare există. Mai mult decât atât, din 2026 va mai veni o alocare de 5 miliarde de euro pe Fondul social pentru climă, care începe să fie implementat din 2026 până în 2030 de către România, iar alocarea pentru România este de 5 miliarde euro – 6 miliarde de euro, în funcţie de priorităţile pe care le definim în acea programare”, a menţionat ministrul.

Bani și proiecte sunt

El a subliniat că trebuie să punem umărul cu toţii ca „proiectele care sunt deja în derulare să se întâmple cât mai rapid”. Câciu spune că timpul nu așteaptă și că România a intrat într-o altă paradigmă de dezvoltare. El a menționat că țara nu se mai află în paradigma lipsei de proiecte sau a lipsei de bani. Din perspectiva surselor de finanțare, în special a surselor de finanțare gratuite, România se află într-o competiție cu capacitatea sa administrativă. Atât în sectorul public cât și în cel privat, de a implementa proiectele.

El a precizat că toate proiectele din PNRR trebuie să fie finalizate până în august 2026 și a exprimat îngrijorarea legată de întârzierile în investițiile în energie. Adrian Câciu a menționat că sumele alocate sunt exorbitante în comparație cu valoarea disponibilă, dar că acestea devin doar cifre pe hârtie dacă proiectele nu-și ating obiectivele.

Ministrul a subliniat necesitatea ca toți actorii implicați să găsească soluții pragmatice pentru a realiza investiții benefice pentru România, care sunt întârziate. Adrian Câciu a atras atenția asupra sincerității necesare în abordarea acestei probleme. El a avertizat că, în lipsa sincerității, există riscul ca obiectivele propuse să nu fie îndeplinite până în 2026. Iar asta ar duce la pierderea sumelor alocate gratuit. El a concluzionat că nu există timp pentru a considera că totul este perfect și că este necesară acțiune urgentă.