Investiție majoră în domeniul energiei regenerabile
Banca Europeană de Investiții a dat undă verde pentru finanțarea construcției unor capacități de producere a energiei regenerabile în România, incluzând sisteme și panouri solare destinate alimentării aeroporturilor din țară, precum și instalații de stocare. România a solicitat o primă tranșă de 70 de milioane de euro pentru acest proiect, estimând că investiția totală va ajunge la 200 de milioane de euro.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că fondurile europene obținute de România de la Banca Europeană de Investiții utilizează un instrument financiar comunitar, numit Fondul pentru Modernizare. România este unul dintre statele care a optat pentru activarea acestui mecanism, finanțat prin vânzarea certificatelor verzi pentru energie. Burduja a menționat că țara are la dispoziție între 13 și 14 miliarde de euro din acest fond.
„În primul rând, vreau să vă spun câteva lucruri despre acest instrument numit fondul pentru modernizare. România are la dispoziție undeva la 13-14 miliarde de euro din acest fond. Este unul dintre statele membre care a ales să activeze acest mecanism finanțat din vânzarea certificatelor aferente emisiilor de gaz cu efect de seră.
Cu siguranță nu sunt proiecte complicate, sunt panouri fotovoltaice pentru aeroporturile din România. În mod normal, parcurgerea etapelor de evaluare și contractare se poate întâmpla într-un interval de șase luni de zile, iar astfel de proiecte durează cam un an, un an și jumătate până la punerea în funcțiune”, a declarat el la Digi24.
România nu va fi supusă unei proceduri de infringement
În plus, ministrul a exclus riscul ca România să fie supusă unei proceduri de infringement din cauza incompatibilității metodei de plafonare a prețurilor la energie. El a subliniat că procesul este abia în prima etapă și că există un dialog constant și deschis cu reprezentanții Comisiei Europene, care înțeleg situația specială a României, în calitate de furnizor de energie pentru Ucraina și Republica Moldova.
„Exclus. Încă o dată, noi așteptăm sau ne așteptăm ca până în luna aprilie să putem să avem o formulă de schemă de compensare-plafonare care să fie compatibilă atât cu principiile Uniunii Europene, Comisiei Europene, cât și cu nevoile românilor de a fi în continuare protejați de dinamica prețului energiei electrice și gazelor naturale”, a afirmat acesta.
Românii pot sta liniștiți în privința subvențiilor la energie, spune Sebastian Burduja
De asemenea, Burduja a asigurat că românii pot fi liniștiți în privința subvențiilor pentru energie până în aprilie 2025, când se va căuta o soluție care să protejeze consumatorul final și să fie în conformitate cu principiile Uniunii Europene.
Ministrul Energiei a declarat că, în cadrul viitoarei ședințe a Consiliului Miniștrilor Energiei din Uniunea Europeană, programată să aibă loc săptămâna viitoare în Luxemburg, va aborda problema anomaliilor existente pe piața bursei de energie. Aceste anomalii se referă la faptul că țările din estul Europei plătesc un preț mai ridicat pentru contractele „din ziua următoare” în comparație cu cele din vestul continentului. Burduja a subliniat că se vor căuta soluții pentru remedierea acestei situații.
Gazele naturale, grad de umplere de peste 100%
De asemenea, el a asigurat că rezervele de gaze naturale acumulate până în prezent depășesc nivelurile din anul anterior și sunt suficiente pentru a acoperi atât nevoile de consum interne în această iarnă, cât și cererile externe, dacă va fi necesar.
„Suntem la un grad de umplere de 102,4%. Deci am intrat în supraplin, așa am făcut și anul trecut. Astăzi avem chiar mai multe gaze înmagazinate decât în aceeași perioadă a anului trecut, cam cu 80 de milioane de metri cubi. Deci suntem în formă pentru iarna aceasta, fiind pregătiți să susținem consumul de gaze în România din ceea ce producem pe timp de iarnă sau avem înmagazinat, dar fiind pregătiți și să ajutăm la nevoie frații noștri de peste Prut sau alte state din regiune care, pe baze comerciale, eventual, pot apela la exporturi din România”, a spus oficialul.