În ultimele zile, informații cu privire la o pană generală de curent s-au răspândit precum focul pe internet, în ciuda faptului că oficialii de la Viena nu au anunțat nimic apocaliptic. De fapt, este vorba despre o campanie normală, derulată de Ministerul Apărării din Austria, pentru pregătirea populației și a autorităților în cazul unui blackout.
Cât de iminentă este, de fapt, o pană continentală de curent? Militarii se tem de un mare blackout
Îngrijorarea a apărut în contextul crizei energetice cu care se confruntă mai multe țări, după ce Ministerul Apărării din Austria a anunțat că va derula pregătiri pentru posibilitatea unui astfel de eveniment. Totuși, exercițiul este o simplă precauție, doarece un black ar putea sau nu să aibă loc în următorii ani.
De asemenea, autoritățile din întreaga lume fac pregătiri constante pentru o serie de amenințări, precum cutremure, inundații, terorism și pene de curent. De exemplu, Canada are chiar un site dedicat situațiilor de urgență în care oferă recomandări populației pentru tot felul de riscuri, inclusiv cel al unei pene generale de curent. Amintim că mai multe astfel de blackout-uri au avut loc în trecut, din mai multe cauza, în Liban, China, America de Nord și Brazilia.
Informațiile transmise de autoritățile din Austria
În luna octombrie, Ministerul Apărării din Austria a demarat o campanie de pregătire a populației și a autorităților pentru o posibilă pană de curent.
„Un scenariu realist, cum ar fi o pană de curent la nivel european, este oricând posibil”, a explicat ministrul apărării de la Viena, Klaudia Tanner, potrivit ots.at. Totodată, aceasta a vorbit despre campania respectivă și pe pagina ei de Instagram. „Este un risc realist și în același timp subestimat”, a spus oficiala.
Astfel, peste 2.000 de municipalități au primit fluturași de informare, care previn cu privire la acest scenariu și oferă informații și sfaturi pentru populație, în cadrul campaniei. Mai mult, Forțele Armate Austriece, responsabile pentru intervenția în cazul unei astfel de crize, au anunțat și ele că se pregătesc pentru un blackout, urmând ca toate cazarmele militare să fie autosuficiente până în 2025.
La rândul său, un articol de pe site-ul radiodifuzorului public național din Austria îl citează pe ministrul apărării, care spune că pregătirea cazarmelor este necesară, deoarece „întrebarea nu este dacă, ci când va veni un astfel de blackout”.
Preocuparea ministrului apărării pentru o astfel de criză nu este nouă
Ministrul Apărării spunea la începutul anului 2011 că justifică suplimentarea finanțării forțelor armate, vorbind astfel și despre posibile riscuri la adresa țării.
„Anul 2020 ne-a arătat unde ar trebui să fie prioritățile. Trebuie să ne concentrăm pe amenințările teroriste și consecințele lor, spre exemplu, un blackout”, a transmis Klaudia Tanner la momentul respectiv.
Ce este un blackout?
Un blackout este o criză prelungită de curent, în care majoritatea sistemelor care funcționează pe bază de energie electrică se prăbușesc. Este de așteptat ca toate rețelele care funcționează pe bază de curent electric să nu mai funcționeze, spune Ministerul Apărării din Austria.
Astfel, sunt vizate, printre altele, următoarele sisteme: telefoane, internet, bancomate, sisteme de plăți, benzinării, semafoare, trafic feroviar, o parte a transportului în comun și lifturile.
Cum ne putem pregăti?
În acest context, Ministerului Apărării din Austria a oferit o listă de obiecte și provizii pe care gospodăriile ar trebui să le aibă pregătite în avans pentru posibilitatea unui astfel de eveniment.
- radio cu bateri;
- lanterne și baterii;
- lumânări și chibrituri
- apă, ceai și cafea, etc;
- mâncare greu perisabilă pentru două săptămâni, precum paste, orez sau conserve;
- medicamente pentru două săptămâni;
- trusă de prim ajutor;
- obiecte de toaletă;
- saci de gunoi;
- bandă adezivă;
- aragaz de voia;
- bani în bancnote mici;
- saci de dormit;
- haine călduroase și pături.
Totodată, autoritățile din Austria au explicat și faptul că mașina ar trebui să aibă mereu rezervorul cel puțin pe jumătate plin.