Salariul minim pe economie pentru anul viitor va rămâne în proiectul de buget la nivelul de 600 lei şi ar putea fi majorat abia din semestrul II, dar condiţionat de evoluţia economiei, în timp ce pentru bugetari prima treaptă de salarizare va fi limitată la 705 lei, nivel inclus în legea unitară. "Salariul minim pe economie luat în considerare în proiectul de buget pentru 2010 este de 600 lei şi va rămâne la acest nivel. Pentru bugetari, prima treaptă de salarizare va fi 705 le
Salariul minim pe economie pentru anul viitor va rămâne în proiectul de buget la nivelul de 600 lei şi ar putea fi majorat abia din semestrul II, dar condiţionat de evoluţia economiei, în timp ce pentru bugetari prima treaptă de salarizare va fi limitată la 705 lei, nivel inclus în legea unitară.
„Salariul minim pe economie luat în considerare în proiectul de buget pentru 2010 este de 600 lei şi va rămâne la acest nivel. Pentru bugetari, prima treaptă de salarizare va fi 705 lei”, a declarat, miercuri, ministrul desemnat al Muncii, Mihai Şeitan.
Creşterea salariului minim, abia în semestrul II
Surse oficiale au declarat totodată că o eventuală majorare a salariului minim pe economie este luată în calcul abia din semestrul II al anului viitor, dar condiţionat de evoluţia economiei în primele şase luni.
Legea de salarizare unitară în sectorul bugetar, care va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2010, stabileşte că valoarea coeficientului de ierarhizare în funcţie de care sunt calculate salariile bugetarilor este de 705 lei pentru anul 2010, iar creşterea acestui coeficient după anul 2010 va fi condiţionată de reducerea numărului de angajaţi.
Legea mai stabileşte că, în anul 2010, salariile bugetarilor vor fi majorate numai în cazul remuneraţiilor care au un nivel mai mic de 705 lei/lună şi fără a depăşi această valoare.
Sindicatele sunt nemulţumite
Sindicatele au anunţat, după discuţiile avute miercuri cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, că sunt nemulţumite de proiectul de buget pe 2010, precizând că acesta este construit pe un salariu minim de 600 de lei care va duce la discirminări între sectorul public şi cel privat şi anunţând mişcări de stradă anul viitor.
Liderii sindicali au spus că nu este normal să existe două salarii minime pe economie, 600 şi 705 lei, subliniind că această discriminare va accentua dezechilibrele economice.
Confederaţiile sindicale au solicitat Ministerului Muncii, în luna octombrie, ca salariul minim pe economie să fie majorat de la 600 lei la 705 lei începând cu 1 ianuarie 2010, atât pentru sectorul bugetar, cât şi pentru cel privat. Sindicaliştii cereau ca hotărârea de guvern privind salariul minim să fie adoptată de Executiv până la sfârşitul lunii noiembrie.
Ce spun patronatele?
Patronatele au susţinut însă că acceptarea majorării salariului minim la 705 lei fără corecţii la Contractul Colectiv de Muncă ar fi un gest iresponsabil şi au propus creşterea salariului la 650 lei din 1 ianuarie 2010 şi „discutarea” majorării la 705 lei din 1 iulie 2010, în funcţie de evoluţia economică.
Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a declarat atunci, după negocierile de la Ministerul Muncii, că au înaintat o propunere privind îngheţarea salariului minim pentru primele şase luni la nivelul de 650 de lei, întrucât majorarea la 705 lei ar presupune concedieri masive, mai ale în contextul în care accizele şi preţul la energie urmează să crească, iar România este departe de a ieşi din criză.
SURSA: Mediafax