Fondul Proprietatea rămâne cea mai lichidă acțiune listată la Bursa de Valori București (BVB), însă vedeta pieței din ultimele săptămâni este Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Creșterea fulminantă a cotației combinatului chimic, de la 0,4 lei pe titlu până la 1,8 lei în ultima lună, a fost presărată și cu scăderi de până la 15% într-o singură ședință de tranzacționare.
Semn că există cumpărători și vânzători dispuși să tranzacționeze indiferent de potențialul pozitiv sau negativ al acțiunii. „Dacă nu aș ști mai bine, aș putea spune că modalitatea de tranzacționare a Oltchim din ultimele săptămâni este identică cu «suveica» de acum ceva ani, când astfel erau crescute artificial anumite acțiuni, urmând ca picajul să fie la fel de mare“, ne-au declarat surse din piață. Se pare însă că în cazul Oltchim asistăm mai degrabă la o acțiune de achiziționare a cât mai multor titluri din partea unui cumpărător, presărată puternic cu poziții deschise de speculatori care nu vor să rateze momentul. Știind că intenția de cumpărare este clară, speculatorii încearcă să achiziționeze titluri pe care, ulterior, să le vândă la prețuri cât mai mari.
Minoritari versus majoritari
Brokerii se feresc să spună ce cred și ce știu despre situația acțiunilor Oltchim. Pe de o parte, nu au voie să facă publice informații confidențiale, iar pe de altă parte, preferă să se abțină de la „dat cu părerea“. Se poate dovedi că intențiile au fost poate altele, iar raliul Oltchim s-a bazat doar pe posibilitățile de creștere ale afacerii. Cu toate acestea, declarația clară de cumpărare din partea acționarului minoritar PCC există.
Unul dintre scenariile care circulă în piață spune că și britanicii de la Carlson Ventures, care dețin acum 14% din capitalul social al companiei, ar putea fi tot un intermediar pentru PCC. Pachetul cumulat al PCC și Carlson din prezent depășește 30% din acțiunile Oltchim, aproape de limita de 33% care obligă un acționar să lanseze o ofertă publică de preluare.
Evident, cum pachetul deținut de stat se ridică la circa 55%, acționarii minoritari nu ar putea să preia controlul combinatului. Dar în ideea că statul român va fi obligat să privatizeze Oltchim, un acționar cu un pachet atât de mare ar putea influența decisiv procesul de vânzare. Este greu de crezut că se va găsi un investitor strategic dispus să lupte, pe de o parte, cu dificultățile companiei, iar pe altă parte, cu un acționar puternic, reprezentat semnificativ în consiliul de administrație.
Deocamdată, un singur lucru este clar: cotația Oltchim se află în roller-coaster. Iar între +15% și -15% se pot face câștiguri serioase!
Până la privatizare, Oltchim se cumpără pe bucăți
15 iunie 2011, 08:11
Ultima modificare în 15 iunie 2011, 11:11
Evoluția cotației Oltchim este o mană cerească pentru speculatori. Cu toate acestea, situația combinatului și a acționarilor săi va trebui să se regleze în următoarea perioadă.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Investiţiile străine încă se lasă aşteptate: scădere cu 29% pe primele 4 luni
- Cât au investit străinii pe bursă în primele 5 luni? Nici BNR s-ar putea să nu știe
- Fondul Proprietatea și Oltchim sunt vedetele bursei
- UPDATE: Cursul, înapoi la 4,15 lei pentru un euro
- Dolarul pierde teren ca monedă de rezervă globală. Care este valuta supremă?
- Leul scade ușor pe fondul ieșirilor de capital și al declarațiilor lui Ben Bernanke
- Leul stă fără emoții în fața monedei europene
- „Bula” Oltchim înmulțește banii investitorilor. Azi, acțiunea a crescut cu 15%
- Cursul a depășit 4,15 lei pentru un euro
- Isărescu desfiinţează speculaţiile privind intervenţia BNR cu un miliard de euro în piaţa valutară