Pare greu de crezut, dar exact aceasta era parerea investitorului american despre o companie romaneasca cu mari pierderi si sanse reduse de supravietuire.
La aproape un de la privatizarea Combinatului de la Resita, considerata si cea mai mare afacere americana din Romania, „ingineriile” pe care le adopta compania Noble Ventures sunt in complet dezacord cu promisiunile facute in momentul preluarii pachetului majoritar de actiuni de la Fondul Proprietatii de Stat.
Surse apropiate tranzactiei incheiate anul trecut intre fostul FPS si Noble Ventures au declarat ca, inca de la inceputul negocierilor, principalul camp de bataie pe care au fost purtate tratativele a fost cel al datoriilor pe care combinatul le avea la bugetul de stat. Aici se pare ca ar fi intervenit si James Rosapepe, fostul ambasador al SUA in Romania. Despre el se vorbeste de fapt ca ar fi intervenit in mai multe randuri pe langa autoritatile romane pentru ca negocierile dintre FPS si Noble Ventures sa fie finalizate cu succes. In final, statul roman a acceptat sa esaloneze datoriile CS Resita, in valoare de peste 1.100 miliarde de lei. In schimb, Noble Ventures se obliga sa plateasca si ratele de capital ale unui credit in valoare de 35 milioane de dolari primit de CS Resita de la guvernul spaniol. Ulterior, lucrurile au luat o cu totul alta intorsatura in sensul ca, dupa alegerile din decembrie, investitorii americani au adoptat alta pozitie. Care a culminat cu evenimentele petrecute in ultimele doua luni si nemultumirile prezentate de catre sindicatele de la Resita.
Mai intai, actionarul majoritar de la Resita nu a respectat termenul de 31 decembrie 2000, data pana la care trebuia sa realizeze o majorare de capital in valoare de cinci milioane de dolari. Ulterior, Noble Ventures nu a platit nici ratele de capital aferente imprumutului din 1994, dar nici datoriile esalonate catre bugetul de stat, negociate cu un an mai devreme.
In ultimele luni, motivatia prezentata de reprezentantul Noble Ventures a tinut de faptul ca Ministerul Finantelor a blocat conturile CS Resita pentru recuperarea creantelor. Dar, la data de opt iunie, printr-un ordin semnat de Mihai Tanasescu, Ministerul Finantelor a permis CS Resita sa-si foloseasca conturile fara nici un fel de poprire bancara din partea statului. Mai mult decat atat, Ministerul Finantelor a reanuntat faptul ca datoriile combinatului sunt reesalonate. In aceste conditii, doar aplicarea ordonantei privind conversia datoriilor pe care companiile le au la bugetul statului in actiuni ar putea conduce la pierderea de catre Noble Ventures a controlului asupra CS Resita.
Dar sa revenim la Charles Franges, care intre timp a devenit managerul general al combinatului. Acesta spunea, candva in vara anului trecut, ca Noble Ventures a venit la Resita „pentru a satisface necesitatile de lichiditati ale combinatului”.
Vorbe aruncate in vant
„Prietenii pe care i-am facut aici (n.r. la Resita) sunt cei mai loiali si mai iubitori din lume. In momentele noastre de slabiciune, ei au fost salvarea noastra. Prima data cand am pasit in combinat am incercat sa strang mana fiecarui angajat pe care l-am intalnit”, spunea domnul Franges. La aproape un an din momentul in care facea acele declaratii, Franges evita orice contact cu angajatii si sindicatele de la Resita. Mai mult decat atat, el a lansat ipoteza potrivit careia sediul central al combinatului ar putea sa fie stabilit in alt oras, cel mai probabil in Bucuresti.
El mai spune ca Noble Ventures nu va renunta sub nici o forma la afacerea din Romania. „Nu se pune problema sa ne retragem de la Resita”, a anuntat de curand Michael McNutt, consilierul directorului general.
Care este adevarul din spatele privatizarii CSR?
Potrivit unor surse guvernamentale, situatia care exista in momentul de fata la Combinatul de la Resita are drept punct de plecare Statele Unite ale Americii si, mai exact, statul Pennsylvania. „Ideea de preluare a CS Resita a aparut in momentul in care compania Noble Ventures negocia preluarea unei capacitati de productie in Statele Unite”, spun sursele citate. Asfel, in 2000, Noble Ventures a format un joint-venture cu un fond de investitii care apartinea miliardarului american Laurence Tisch. Respectivul parteneriat avea drept scop preluarea unei capacitati de productie care apartinea companiei americane Bethlehem. Intre timp insa, negocierile pentru preluarea respectivei capacitati de productie au intrat in impas, si ulterior au fost abandonate. Actualul manager general de la Resita, Charles Franges, este nimeni altul decat economistul-sef al companiei Bethlehem. Sursele guvernamentale spun ca preluarea combinatului de la Resita facea parte din planul american al preluarilor. Si ca o data ce afacerea din Pennsylvania a cazut, Noble Ventures cauta o portita de iesire din Romania. Mai ales ca, intre timp, Laurence Tisch si-a retras sprijinul financiar acordat companiei Noble Ventures.
Nu trebuie uitat nici faptul ca in momentul in care s-a decis sa preia CS Resita, Noble Ventures dispunea de toate informatiile posibile despre viata combinatului.
Date financiare ale Combinatului Siderurgic Resita
Capacitate instalata de productie 500.000 tone/anual
Productie realizata 2000 7.800 tone/lunar
Productie de otel 1999 130.000 tone
Productie de otel 1998 165.000 tone
Datorii la bugetul de stat 2000 1.200 miliarde de lei
Datorii la banci si alti creditori 55 milioane de dolari
Datorii la Conel si Romgaz 265 miliarde de lei
Numar de angajati in momentul privatizarii 3.500
Valoarea contractului de privatizare 85 milioane de dolari
Numar de actiuni detinut de Noble Ventures 94,5%
Sursa: Ministerul Industriei Si Resurselor