Din dobanda la depozite nu se mai castiga de mult nici cat sa poata fi acoperita inflatia. In ciuda unor cresteri usoare la cateva banci, randamentele vor ramane neatractive pana la sfarsitul lui 2006, daca dobanda de politica monetara urmeaza indeaproape previziunile de inflatie pentru anul in curs.
Pericolul intrarilor masive de fonduri speculative a trecut. Strainii cauta alte piete pentru plasamente avantajoase, nemultumiti ca in Romania tendintele de majorare a randamentelor bancare au stagnat, iar fluctuatiile cursului de schimb pot crea probleme. Presiunile inflationiste se pastreaza si in acest an, dar banca centrala nu da semne ca va mai opera curand o crestere a dobanzii de politica monetara, situata la nivelul de 8,5%. Cum reactioneaza piata la toate aceste semnalmente? Desi doua-trei banci au crescut dobanda la depozitele pentru populatie in moneda nationala, analistii financiari nu stiu inca daca putem vorbi de o tendinta generala si bancile au, intr-adevar, nevoie de lichiditati, dupa iesirile de capital din ultimele saptamani, sau este vorba, pur si simplu, de cateva fenomene izolate. Intr-adevar, bancile care au operat majorari sunt institutii care practicau un nivel foarte scazut al randamentelor la depozitele in lei.
Florin Catu, economist-sef ING Bank, este de parere ca “am intrat intr-o perioada in care atat dobanzile la depozite, cat si cele la credite vor ramane constante”. Afirmatiile lui Catu se bazeaza pe faptul ca orizontul de inflatie fluctuant, intre 6% si 8% pentru 2006, va determina aceasta constanta. “Bineinteles, dupa ce inflatia va incepe sa scada, si dobanzile bancare isi vor relua trendul descrescator”, subliniaza Florin Catu.
La ora actuala, dobanzile pasive pe un an sunt cuprinse intre 4% si 8%, in functie de banca. George Alberts, vicepresedinte Piraeus Bank, crede ca, datorita nivelului de inflatie, “nivelul dobanzilor la depozite este aproape corect si cred ca vor ramane la acest nivel”. Alberts sustine ca este dificil de evaluat acum daca randamentele sunt pozitive, dar “anul viitor vom avea, cu siguranta, un return real al investitiilor, cu un punct sau 1,5 puncte peste rata inflatiei, bineinteles in functie de politica BNR”.
Intr-adevar, tinta de inflatie a bancii centrale este de 4% pentru anul 2007. In aceste conditii, “conservarea” dobanzilor la o medie de 6% ar conduce, anul viitor, la obtinerea unor castiguri de pe urma economisirilor in moneda nationala. In acest context, este de asteptat ca dorinta de economisire pe termen lung sa creasca, mai ales datorita perspectivelor de scadere a inflatiei in urma aderarii la UE.
In privinta dobanzilor practicate de bancile comerciale la creditele pentru populatie, bancherii sunt de parere ca scaderea acestora va cunoaste si ea limita tot in aceasta perioada. “Dobanzile la credite nu mai pot sa scada. Doar competitia acerba din sistemul bancar le-ar mai putea duce in jos”, este de parere Florin Catu. Totusi, in cazul unor scaderi prea bruste, intervin riscuri pe care bancherii le vor ocoli, neacceptand sa mearga in pierdere numai de dragul de a acorda credite. Recent, cateva banci au mai operat reduceri de dobanda la creditele pentru populatie. Totusi, in aceste cazuri, este vorba doar de o aliniere la reducerile masive operate de celelate banci in ultima luna. In perioada urmatoare, nu ne putem astepta la fluctuatii de dobanda nici pe segmentul de credite, nici pe cel de depozite.
Castiguri din dobanzi abia din 2007
“Cred ca de anul viitor vom avea un randament real pozitiv la dobanzile la depozite, pe care le vad undeva la 6%, fapt care aduce un castig de 1% – 1,5% pentru investitor.”
George Alberts,
vicepresedinte Piraeus Bank