În august, Ucraina a exportat peste 550.000 de tone de produse agricole

Până acum, au fost exportate 451.481 de tone de porumb, 50.300 de tone de făină de floarea-soarelui, 41.622 de tone de grâu, 11.000 de tone de soia, 6.000 de tone de ulei de floarea-soarelui și 2.914 de tone de seminţe de floarea-soarelui.

Până pe data de 15 august, 36 de nave au fost autorizate să treacă prin „coridoarele de cereale”. 21 de nave au fost autorizate să părăsească porturile din Ucraina, iar alte 15 nave au primit acces de intrare în porturile din Ucraina. Navele care veneau dinspre Ucraina au transportat 563.317 de tone de produse agricole, potrivit datelor publicate de Centrul Comun de Coordonare de la Istanbul, afișate de postul de televiziune TRT Haber.

11 nave au părăsit portul Odesa, şase nave au plecat din portul Chornomorsk, iar alte patru nave au plecat din portul Pivdenny. Până pe data de 15 august, au fost efectuate 27 de inspecţii ale navelor care transportă produse agricole, iar pe data de 16 august, cinci vrachiere cu porumb şi grâu ucrainean au fost gata să plece din două porturi din Odesa.

Potrivit Ukrinform:

  • 26% din livrări au avut ca destinaţie Turcia;
  • 22% din livrări au avut ca destinație Iranul;
  • 22% din livrări au avut ca destinație Republica Coreea;
  • 8% din livrări au avut ca destinație China;
  • 6% din livrări au avut ca destinație Irlanda;
  • 5% din livrări au avut ca destinație Italia;
  • 4% din livrări au avut ca destinație Djibouti;
  • 2% din livrări au avut ca destinație România;

Precizăm că ruta nu a fost încă stabilită pentru 5% din cerealele exportate de Ucraina.

Prima navă cu cereale închiriată de ONU a plecat din Ucraina pentru a transporta grâu către Africa

Amintim că, duminică după-amiază, prima navă cargo închiriată de ONU a părăsit portul Pivdennîi din sudul Ucrainei. Misiunea vizează transportarea de grâu către Africa. Detaliile în acest sens au fost oferite de guvernatorul regiunii Odesa, Maksîm Marcenk.

Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP) a închiriat cargoul Brave Commander, despre care ONU a precizat că transportă 23.000 de tone de grâu destinate Etiopiei.

În prezent, ONU se teme de lipsa de alimente şi o posibilă foamete în zonele sărace ale lumii dacă Ucraina nu îşi reia rolul tradiţional de furnizor major de cereale. De altfel, încă de acum câteva zile, ONU a anunțat că primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei de către Rusia sunt aşteptate să înceapă în conformitate cu un acord internaţional semnat în iulie la Istanbul.

Restul informațiilor despre acest subiect pot fi citite aici.