Nu are decât 3 milioane de locuitori, iar la sfârşitul acestei săptămâni îşi alege un nou preşedinte. Este vorba despre Panama, o ţară care va avea anul acesta o creştere economica de 4%.

Explicaţia pentru situaţia atipică a statutlui Panama în contextul internaţional o dă economistul José Chen Barria: „Panama are un sistem bancar solid, fără active toxice şi o economie care nu depinde de bani primiţi de la cei care pleacă să muncească în străinătate. Stabilitatea politică, securitatea juridică şi prezenţa unui aeroport care face legătra cu marile capitale de pe continent au contribuit la atragerea de investiţii străine”.

Companii mamut precum Caterpillar sau Total au profitat de fiscalitatea favorabilă şi şi-au instalat aici sediul regional pentru America Latină. De asemenea, cetăţenii altor state, precum Columbia, Venezuela sau chiar Statele Unite, şi-au depus banii aici, nefiind constrânşi de vize.

Trei ani la rând cu excedent bugetar

O investiţie recentă de 2,25 miliarde de dolari pentru Canalul Panama, principalul motor al economiei acestei ţări, a creat automat 7.000 de noi locuri de muncă, iar Ivan Carlucci, fostul preşedinte al unei asociaţii patronale locale spune că la ora actuală există 400 de proiecte imobiliare, dintre care 200 sunt în curs de realizare.

2009 va fi cel de-al treilea an consecutiv cu excedent bugetar pentru Panama, iar creşterea nu va fi mai mică de 4%, dat fiind faptul că sectorul serviciilor, destul de solid, reprezintă trei sferturi din PIB.

SURSA: „Le Temps”