Panama Papers, o investigaţie jurnalistică de amploare, a scos la iveală, din 11,5 milioane de documente reprezentând formarea și acțiunile a 214.000 de companii offshore, 14.000 de clienți ai unei singure firme de avocatură din Panama, care gestiona afaceri confidențiale. Printre aceşti clienți se află 12 şefi de stat, peste 150 de politicieni, 29 de miliardari de pe lista Forbes.
Sunt implicaţi, de asemenea, mai mulţi finanţatori ai terorismului, importanţi actori de pe scena armelor nucleare, figuri proeminente din lumea sportului şi a divertismentului şi numeroase companii legate de CIA. Totodată, reiese din documente, că zeci de mari bănci au lucrat cu Mossack Fonseca în înfiinţarea acestor entități offshore. Printre acestea se numără giganți bancari Credit Suisse, UBS, Landesbank și Rothschild. Scurgerea de informaţii de la firma Mossack Fonseca, prin prisma prejudiciilor pe care le aduce multora dintre cei mai bogaţi şi puternici oameni de pe planetă, este de departe cel mai mare și cel mai grav atac cibernetic din istorie. Este o bombă cu ceas pentru unii, o mină de aur pentru alţii.
Faceţi cunoştinţă cu Mossack Fonseca
Mossack Fonseca & Co este o firmă de avocatură din Panama și furnizor de servicii corporative, cu mai mult de 40 de birouri în întreaga lume. Compania a fost fondată de avocatul german Jürgen Mossack în 1977, căruia i s-a alăturat în 1986 avocatul şi scriitorul panamez Ramón Fonseca. Cei doi s-au reunit într-o eră de incertitudine politică și economică: unul, imigrant german al cărui tată a servit în aripa armată a partidului nazist, celălalt un romancier a cărui familie s-a opus dictaturii militare din Panama a generalului Manuel Noriega. Mai târziu în firmă a venit un al treilea director, avocatul elvețian Christoph Zollinger. Mossack Fonseca&Co este a patra cea mai mare firmă de avocatură din lume care se ocupă de protecția activelor. Firma are nouă birouri în China, alte câteva în America Latină, în Statele Unite ale Americii și Europa.
Secretele financiare ale lui Putin
Scurgeri masive de documente din mai multe zone offshore expun secretele financiare ale unor lideri mondiali, cum ar fi preşedintele rus Vladimir Putin, cel ucrainean Petro Poroşenko, membri ai elitei chineze, dar şi liderul mexican şi omologul său argentinian. Prietenia dintre Putin şi violonistul şi dirijorul Srghei Roldughin a început în tinereţe. Acum, Roldughin apare în documentele Panama Papers. Kremlinul neagă orice implicare şi afirmă că ţinta este preşedintele Putin. Opt membri ai elitei Partidului Comunist din China, ai căror familii au folosit companii offshore sunt de asemenea dezvăluite în Panama Papers. Documentele arată că nepoata unui lider puternic din China a devenit acționar unic în două societăți din Insulele Virgine Britanice încă din adolescenţă. Alte figuri proeminente care au profitat de companii offshore sunt fratele vitreg al președintelui Xi Jinping și fiul vitreg al lui Zhang Gaoli, un alt membru al corpului politic de top din China. Toţi aceştia fac parte din „nobilimea roșie“, a cărei influență se extinde mult dincolo de politică.
Fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, pe listă
Fiul fostului secretar general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan se numără printre sutele de personalităţi ale căror nume apar în documentele Panama, pentru că ar avea legături cu firme offshore. Kojo Annan, în vârstă de 42 de ani, a cumpărat în 2004 un apartament în Chelsea, cartier de lux din centrul Londrei, în valoare de circa 500.000 de euro, prin intermediul unei companii offshore cu sediul în Samoa, în sudul Pacificului. Proprietatea valorează în prezent aproape 1,8 milioane de euro. Documentele Panama arată că între adresa din Chelsea şi Mossack Fonseca corespondenţa a continuat până în 2015.
Premierul Islandei, prima victimă a scandalului
Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson a demisionat după ce numele său a apărut în ancheta internaţională referitoare la averile pe care înalţi demnitari din diferite ţări le deţin în paradisuri fiscale. Gunn-laugsson a înfiinţat în 2007, împreună cu soţia sa, fiica unui cunoscut om de afaceri, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine pentru a-şi administra averea. El a deţinut 50% din acţiunile firmei până la sfârşitul lui 2009, dar a omis să menţioneze acest lucru în declaraţia de avere completată în aprilie 2009 când a fost ales pentru prima oară deputat. După izbucnirea scandalului, zeci de mii de oameni i-au cerut demisia în stradă, dar prim-ministrul islandez a spus că nu va face acest gest şi i-a solicitat preşedintelui să dizolve parlamentul. Şeful statului nu a dat însă curs cererii până când nu vor fi fost explorate toate opţiunile. În acest timp, zeci de mii de manifestanţi au rămas în faţa parlamentului de la Reykjavik.
Premierul Marii Britanii se bâlbâie
Premierul britanic David Cameron, al cărui nume apare în scandalul Panama Papers, rămâne periculos de expus după ce a eşuat în încercarea de a explica legătura sa şi a familiei sale cu un fond offshore condus de tatăl său decedat în 2010. Prim-ministrul și biroul său au oferit doar trei răspunsuri parțiale despre fondul de investiţii Blairmore Holding, cu sediul în Bahamas, înființat de tatăl său Ian Cameron. Fondul avea angajate circa 50 de persoane cu domiciliul în Bahamas, care semnau acte şi jucau rolul de trezorier şi secretar. Profiturile Blairmore s-au sustras fiscului britanic vreme de 30 de ani datorită unei scheme complicate prin cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca. Întrebarea cheie care a rămas fără răspuns este dacă familia actualului prim-ministru britanic a avut de câştigat în viitor de pe urma firmei offshore a tatălui său. Cameron a declarat că nu deţine active sau fonduri offshore, iar o purtătoare de cuvânt a premierului a spus că aceasta este o „chestiune privată“.
Noul preşedinte al FIFA, suspect
Recent ales preşedinte al FIFA, Gianni Infantino are deja serioase probleme de imagine. Numele său apare în Dosarele Panama după ce în urmă cu câţiva ani Infantino ar fi semnat un contract cu oamenii de afaceri argentinieni Hugo şi Mariano Jinkis, extrădaţi ulterior în Statele Unite ale Americii. Rapoartele arată că Infantino, la momentul respectiv oficial al UEFA, a semnat un contract cu firma celor doi, Cross Trading, pentru drepturile de difuzare ale Ligii Campionilor în America de Sud. Ulterior, aceştia au vândut drepturile către Teleamazonas, pentru un preţ de trei ori mai mare. Cross Trading este un offshore înregistrat în Niue, o mică insulă din Pacific. Gianni Infantino a negat orice implicare, dar poliţia federală elveţiană a percheziţionat sediul UEFA din Nyon pentru a obţine contractele privind atribuirea drepturilor TV în Ecuador societăţii Cross Trading.
Nume grele ale sportului mondial
Starul echipei FC Barcelona, Lionel Messi, va compărea în luna mai în faţa unui tribunal alături de tatăl său, Jorge Horacio Messi, pentru a da explicaţii în legătură cu o presupusă fraudă fiscală de 4,16 milioane euro comisă între 2007 şi 2009. Aceste sume provin, potrivit fiscului spaniol, din drepturile de imagine primite prin intermediul unor companii-paravan cu sediul în Belize şi în Uruguay, considerate în acea vreme paradisuri fiscale. Messi este citat în ultimele zile în afacerea Panama Papers, fiind dezvăluită existenţa unei societăţi panameze aparţinând familiei sale. Un alt mare nume care apare în scandal este cel al lui Michel Platini. Pilotul de Formula 1 Nico Rosberg, de la Mecedes, Jarno Trulli, pilot de curse, şi fostul preşedinte al echipei Ferrari, Luca di Montezemolo, sunt alte nume sonore.
Société Générale, 979 de companii offshore
Un număr important de bănci europene sunt urmărite în scandalul fraudei fiscale revelată de scurgerea de informaţii Panama Papers. Banca franceză Société Générale se numără printre primele cinci bănci care au creat cel mai mare număr de companii offshore prin intermediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, de la înfiinţarea acestuia în 1977 până în 2015. Société Générale deţine în total 979 de companii offshore, clasându-se sub grupul bancar britanic HSBC, ce deţine 2.300 de companii şi grupurile bancare elveţiene UBS – 1.100 de companii şi Crédit Suisse – 1.105 companii, toate trei fiind urmărite în scandalul fraudei fiscale. Pe de altă parte, Michael Grahammer, CEO-ul băncii austriece Hypo Landesbank Vorarlberg menţionată în ancheta Panama Papers, şi-a dat demisia, devenind unul dintre primii bancheri de top care demisionează pe fondul dezvăluirilor făcute de ancheta respectivă.
Franţa va introduce Panama pe lista paradisurilor fiscale
Franţa va introduce Panama pe lista paradisurilor fiscale în urma dezvăluirilor din cadrul anchetei Panama Papers şi va solicita statelor care fac parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Europeană să-i urmeze exemplul. Măsura vine după ce firma panameză de avocatură Mossack Fonseca a creat peste 200.000 de companii offshore prin care şi-au ascuns averile diverse personalităţi din mai multe ţări, acuzate de spălare de bani şi evaziune fiscală. Statul Panama a respins până în prezent solicitările G20 de a fi mai deschis cooperării împotriva fraudei şi a evaziunii fiscale. Atât G20 cât şi OCDE continuă să exercite presiuni asupra țării pentru ca la orizontul anului 2018 să accepte aplicarea sistemului de schimb automat al datelor fiscale, cum au făcut deja alte state cunoscute pentru reglementările speciale ce privesc secretul bancar, precum Elveţia, Luxemburg, Liechtenstein, Singapore şi aproape toate micile paradisuri fiscale din Caraibe şi Pacific.