Primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a declarat că autorităţile trebuie să dea atribuţii primăriilor să facă controale în căminele de bătrâni private.
Florentin Pandele: Acest spectacol mediatic este făcut ca să o îngroape pe Firea Gabriela
„Cei care au greşit trebuie să răspundă. Nu am avut informaţii. Sunt un om sensibil. Nu vreau să îmi fac campanie la televizor. Sunt primar de 23 de ani. Nu caut să fac acest lucru acum. (…) Sunt convins că autorităţile statului, Guvernul României vor schimba legislaţia în vigoare. Trebuie să se dea atribuţii şi UAT-urilor, primăriilor ca să răspundă, eventual să îşi dea şi ei un aviz şi să facă controale periodice în aceste cămine private”, a declarat Florentin Pandele, vineri, la Digi 24.
„Dacă într-adevăr aceste necazuri, aceste azile se găsesc doar în Voluntari, înseamnă că România este salvată. Înseamnă că am găsit răul la Voluntari (…). Eu înţeleg că acest spectacol mediatic este făcut ca să o îngroape pe Firea Gabriela. Cum vă explicaţi dumneavoastră că din toată România, cum vă explicaţi dumneavoastră că au fost controale în trei, patru judeţe şi toate televiziunile au prezentat cazul de la Voluntari?”, a precizat Florentin Pandele.
Ancheta DIICOT la azilele din Voluntari
Aproximativ 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.
„În trei dintre imobilele unde au fost efectuate percheziții, au fost identificate 98 de persoane vătămate, care au fost evaluate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la două unități medicale, pentru investigații amănunțite. Până la acest moment, cu privire la 6 dintre persoanele vătămate, medicii au decis internarea, alte 50 de persoane vătămate au fost cazate la mai multe centre de îngrijire, din municipiul București, iar pentru 42 se află în investigații medicale.
De asemenea, pe parcursul perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe unități PC, laptopuri, suporturi de date, precum și alte mijloace de probă.
Acțiunea a beneficiat și de sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a transmis DIICOT.