Investitorii străini au cheltuit anul acesta mai puţini bani pentru acţiuni la firmele germane sau pentru achiziţia de companii, din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), potrivit unui studiu publicat marţi de firma de consultanţă PwC, transmite DPA, conform Agerpres.
Comparativ cu anul trecut, numărul tranzacţiilor a scăzut de la 912 la 852, iar valoarea investiţiilor s-a redus de la 65 miliarde de euro la 61 miliarde de euro, arată datele PwC.
„Dar au fost mai multe tranzacţii decât în 2018 şi 2017”, a afirmat Steve Roberts, director în cadrul PwC Germania.
În special investitorii americani au cheltuit bani în afacerile germane, cu 155 de tranzacţii, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro. Ei sunt urmaţi de investitorii britanici şi elveţieni.
Cea mai mare tranzacţie a fost cea în urma căreia gigantul industrial Thyssenkrupp AG şi-a vândut divizia de ascensoare cu suma de 17,2 miliarde de euro unui consorţiu condus de firmele de private equity Advent şi Cinven.
„Pentru 2021 ne aşteptăm la o participare chiar mai solidă la tranzacţiile din Germania – în special dacă vor fi revizuite cele care nu au avut loc în 2020″, a apreciat Steve Roberts.
China și UE aproape de un acord privind investițiile
Pe de altă parte, China şi Uniunea Europeană vor ajunge probabil săptămâna aceasta la un acord care va oferi companiilor din blocul comunitar condiţii mai bune de acces la piaţa chineză şi va proteja activele lor din statul asiatic, a afirmat luni un oficial UE de rang înalt pentru Reuters.
Discuţiile au demarat în 2014, dar s-au împotmolit în urma plângerilor UE că autorităţile de la Beijing nu-şi îndeplinesc promisiunea de a ridica restricţiile asupra investiţiilor UE, în pofida angajamentelor de deschidere a celei de-a doua economii mondiale.
Dar escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA şi China au ajutat probabil la schimbarea poziţiei autorităţilor din statul asiatic şi au accelerat negocierile pentru încheierea acordului de investiţii între Beijing şi Bruxelles.
„Acordul ar putea fi finalizat săptămâna aceasta, iar detaliile vor fi anunţate în următoarele luni”, susţine oficialul UE.
Acesta a adăugat: „Am obţinut condiţii mai bune de acces la piaţa chineză şi protejarea investiţiilor noastre în China. Am negociat ani de zile condiţiile mai bune de acces la piaţa chineză, iar autorităţile de la Beijing au făcut un mare pas înainte spre noi”.
Săptămâna trecută, publicaţia germană WirtschaftsWoche anunţa că negocierile s-au împotmolit după ce China a venit cu solicitări suplimentare privind energia nucleară.