Pandemia de coronavirus a avut un impact major, atât economic cât și sanitar asupra lumii, iar restricțiile impuse de autorități au avut un rol foarte important în acest context. Totuși, multe dintre ele i-au afectat enorm pe români, în special pe bucureșteni.
Psihoterapeutul Gaspar Gyorgy a vorbit despre impactul pandemiei de coronavirus în rândul bucureștenilor. Mai exact, potrivit acestuia, numărul persoanelor care apelează la psiholog a crescut semnificativ în ultimul an, în special în Capitală.
Psihoterapeutul susține că pandemia, dar și restricțiile impuse de autorități au scos la iveală stări de anxietate, dar și temeri, pe care unele persoane nici măcar nu știau că le au.
Totodată, Gaspar Gyorgy susține că anul 2020 a adus nenumărate schimbări pentru oameni, iar cabinetele de psihoterapie au devenit din ce în ce mai ocupate. Pe lângă persoanele care vin pentru terapie individuală, psihoterapeutul susține că, în Capitală, există companii care le oferă această oportunitate angajaților pentru a avea grijă de sănătatea lor mentală.
În același timp, psihoterapeutul susține că mulți oameni au ralizat singuri faptul că au nevoie de un ajutor și au ales să meargă la un psihoterapeut, lucru care nu se întâmpla atât de des înainte de pandemie.
“E una dintre cele mai ocupate perioade de când sunt terapeut și practic meseria asta de mai bine de 15 ani. Anul 2020 a venit cu multe schimbări în viețile oamenilor și o parte dintre ei și-au dat seama că au nevoie de ajutor. (…) În București, atât persoanele care vin pentru terapie individuală, cât și companiile și-au dat seama că au nevoie să le ofere angajaților servicii de sănătate mintală”. a spus Gaspar Gyorgy la Digi 24.
Ședințe de psihoterapie făcute în mașină
Psihoterapeutul Gaspar Gyorgy a fost întrebat și despre modul în care ședințele de psihoterapie au fost desfășurate în contextul în care cabinetele au fost închise o bună perioadă de timp având în vedere situația epidemiologică.
Potrivit acestuia, ședințele cu psihoterapeutul s-au mutat de multe ori fie în fața blocului, fie în mașină, în parcări, sau în baie, în funcție de posibilitățiel fiecăruia.
Totodată, el a mai menționat că au fost situații în care oamenii au fugit din case, unde aveau familiile pentru a putea avea aceste ședințe, de care aveau reală nevoie.