În timp ce infectările și decesele au scăzut în ultimele săptămâni, Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria nu pot masca realitatea sumbră că al treilea val a fost devastator. În special din ianuarie, când Europa s-a îndepărtat de o creștere a cazurilor de după Crăciun și de varianta din Marea Britanie.
Probleme grave în Cehia şi Ungaria
Moștenirea acestei creșteri înseamnă că rata mortalității pe cap de locuitor în Cehia și Ungaria este aproape de două ori decât media UE, ținând seama de toate decesele de la începutul pandemiei.
Slovacia are o rată cu aproximativ 40% mai mare, iar cea a Poloniei este cu aproape 20% peste media UE. Asta înseamnă că cele patru țări au pierdut aproximativ 140.000 de vieți în urma pandemiei, explică sursa citată.
Un factor ar putea fi faptul că sistemele de sănătate tind să fie mai subfinanțate în Europa Centrală și de Est. Toate cele patru țări cheltuiesc un procent mic din PIB-ul lor pentru îngrijirea sănătății.
Greşeala imensă a acestor ţări
Dar, notează Politico, principalul motiv este politic. Reacția lor la pandemie a fost modelată de o puternică preferință a factorilor de decizie politică de a opta pentru remedii populiste rapide. Și mai puțin pe opinii bazate pe știință. În multe cazuri, liderii au dus lupte cu experții în sănătate publică, în beneficiul politic.
Spre deosebire de primul val, când aceste țări au închis rapid granițele și au impus măsuri draconice, de teamă că ar putea deveni o nouă Italie, acum lucrurile au stat altfel.
Premierul slovac Igor Matovič a fost cel care a rezistat in toamnă apelurilor experților pentru un blocaj dur, susținând în schimb testele antigen pe scară largă, pentru a permite redeschiderea vieții publice. El a rămas cu această viziune chiar și cînd țările UE au început să lanseze vaccinarea în ianuarie.
Când oficialii din sănătatea publică s-au plâns, premierul i-a numit „proști”. Apoi a cumpărat 2 milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V fără a se consulta cu partenerii guvernamentali. Alături de Ungaria, Slovacia a devenit a doua țară din UE care a comandat vaccinul pe care Agenția Europeană a Medicamentului nu l-a aprobat încă.
Cehia, probleme mari
Primul ministru ceh Andrej Babiš a dus o luptă similară cu experții, schimbând cel puțin patru miniștri ai sănătății în ultimul an. Chiar dacă ratele de infectare începuseră să crească în vară, Babiš a insistat că oamenii s-au săturat de măști.
Un cunoscut expert ceh care a intrat în conflict cu Babiš este fostul coordonator național de vaccinare, Zdeněk Blahuta. În ianuarie, Blahuta a renunțat la post pentru a protesta împotriva a ceea ce el a descris ca fiind proasta gestionare de către Babiš a lansării campaniei de vaccinare.
Polonia a trecut prin tensiuni similare între politicieni și oameni de știință. Dar, în acest caz, ele se învârteau în jurul sărbătorilor. Înainte de Paști, guvernul a refuzat să se confrunte cu Biserica Catolică și a permis ca slujbele să continue cu puține restricții.
În Ungaria, relația guvernului cu experții a fost la fel de tensionată. Camera medicală maghiară, un organism nepartizan care reprezintă medicii din țară, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia guvernului de a începe relaxarea unor restricții.
În unele cazuri, guvernele acestor patru state au încercat să promoveze măsuri pandemice fără a urma procesul obișnuit legal. Consecința: aceste ordine au fost anulate ulterior de judecători, subminând implementarea consecventă a politicii, sau au fost vehement criticate de parlamentari ai opoziției.
Dar poate că cel mai important factor al acestui eșec a fost că liderii politici au refuzat adesea să ia decizii dure cu privire la blocări și alte măsuri anti-pandemie de teama unei reacții politice. De exemplu, Babiš a trecut de la susținerea măștilor în interior la opoziția față purtarea lor chiar înainte de alegerile din octombrie.
Apoi a insistat ca magazinele să se redeschidă înainte de Crăciun, pe fondul presiunii crescânde din partea grupurilor de afaceri.
În cazul Poloniei, guvernul a încercat să-și sporească popularitatea prin deschiderea școlilor mai devreme și rapid, în septembrie, fără un plan de izolare.