Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a pierdut peste 21 de miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an.
Chiar dacă este cel mai mare fond din lume, cu active administrate de peste 1.100 miliarde de dolari, o pierdere de aproape 2% nu este de neglijat.
Este activ și pe bursa românească
Un șoc important a venit din investițiile imobiliare, care reprezintă o parte mică din portofoliu, dar care a avut totuși un impact serios. Portofoliul fondului a avut în primul semestru un randament negativ de 3,4%
Fondul Norvegiei are 67% din active investite în acţiuni. Este activ și pe bursa românească. E o enitate cu participații la 9.200 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial.
Circa 30% din bani sunt duși în instrumente cu venit fix, de genul obligațiuni, cele mai sigure plasamente. Iar 3% sunt investiți în imobiliare, precizează digi24.ro.
Constituit pentru diversificarea economiei
În 2019, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a avut un randament al investiţiilor de 19,9%, ceea ce i-a permis să realizeze câştiguri record de 180,5 miliarde de dolari.
Dacă fondul s-ar lichida astăzi și banii ar fi distribuiti către cetățeni, pentru că reprezintă fonduri publice, atunci fiecare norvegian ar primi peste 210.000 de dolari. Inclusiv copiii.
Fondul a fost constituit pentru diversificarea economiei, având la bază încasările din petrol. Însă, bine administrat și doar pentru profitabilitate, a ajuns la aceste dimensiuni uriașe.
2019, cel mai bun an din istorie
Depășește cu mult fondurile suverane din zona arabă, cele făcute tot pe baza petrolului, dar unde banii din țiței sunt folosiți și pentru subvenții. În zona respectivă cel mai mare fond este cel din Abu Dhabi, evaluat în jurul a 700 de miliarde de dolari.
Trebuie precizat că în 2019 Fondul Suveran al Norvegiei a avut cel mai bun an din istorie, cu câștiguri de 180 de miliarde de dolari.
Cele mai mari investiții ale Fondului în acțiuni ale companiilor românești sunt în sectorul bancar, deținerile pe care le are la Banca Transilvania și BRD fiind de circa 59 de milioane de dolari în 2019.