Ne paște o nouă pandemie

Miercuri, Agenția pentru Siguranța Alimentară a Uniunii Europene (EFSA) a emis o avertizare cu privire la posibilitatea de pandemie de gripă aviară în cazul în care virusul devine transmisibil între oameni.

Acest avertisment este justificat de faptul că oamenii nu au imunitate împotriva acestui virus. Acesta vine la o zi după ce Texasul a raportat că tulpina H5N1 a virusului gripei aviare a fost detectată la o persoană care a avut contact cu păsările infectate cu acest virus, potrivit Reuters.

Gripa aviară reprezintă o preocupare majoră atât pentru guverne, cât și pentru industria avicolă, datorită riscurilor pe care le prezintă atât pentru sănătatea păsărilor, cât și pentru posibilitatea transmiterii la oameni.

Deși numărul de focare de gripă aviară a fost relativ scăzut până în prezent, boala s-a răspândit geografic și a afectat un număr tot mai mare de mamifere, inclusiv în Antarctica, ceea ce ridică preocupări cu privire la potențialul său de a deveni o amenințare mai mare pentru sănătatea umană.

Gripa aviară ajunge acolo unde imunitatea este scăzută

Până în prezent, nu au fost raportate cazuri de transmitere a gripei aviare de la om la om, iar transmiterea acestei boli de la animale infectate la oameni este considerată rară.

„În cazul în care virusurile gripei aviare H5N1 dobândesc capacitatea de a se răspândi printre oameni, ar putea avea loc o transmitere pe scară largă din cauza lipsei de imunitate”, a arătat EFSA.

Între ianuarie 2003 și 26 februarie de anul acesta, au fost raportate la nivel mondial 887 de cazuri de infecție umană cu virusul H5N1, conform ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Din acestea, 462 au fost fatale, ceea ce reprezintă o rată de mortalitate de 52%.

În mare parte, cazurile au fost observate la persoane care au intrat în contact fără protecție cu păsările de curte bolnave sau decedate, la piețele de păsări vii sau în medii contaminate, potrivit sursei citate.

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România.