Edeltraud Rattenhuber a opinat, pentru publicația germană Suddeursche Zeitung, cu privire la poluarea globală care dăunează tuturor, mai ales copiilor. Acesta a mai spus că organizația Terre des Hommes lansează o campanie globală care are scopul este de a oferi tinerei generații dreptul la un mediu sănătos.
La nivel mondial, toxinele din mediul înconjurător distrug viața și organismele vii, iar cel mai tare îi afectează pe copii. Corpul lor absoarbe mai multe toxine decât corpul adulților, deoarece ei respiră o cantitate mai mare de aer și consumă mai multă mâncare și apă în raport cu greutatea corporală. Exemplele de otrăvuri care dăunează copiilor abundă.
De exemplu, avorturile spontane și malformațiile la nou-născuți au fost documentate în Brazilia și Argentina acolo unde corporațiile agricole pulverizează pesticide pe suprafețe mari. În Franța cazuri de leucemie au fost depistate la copiii care cresc lângă podgorii.
Așa cum se întâmplă de obicei nicio autoritate nu vrea să fie responsabilă, iar corporațiile îi ignoră și îi mint pe cei direct afectați sau, mai rău, îi amenință cu moartea în timp ce aceștia luptă pentru drepturile lor și ale copiilor lor.
Cum pot fi apărate aceste drepturi?
Organizația de ajutor pentru copii Terre des Hommes încearcă acum să facă acest lucru printr-o campanie internațională lansată miercuri, 28 octombrie. „Planeta mea – drepturile mele” își propune să impună dreptul copiilor la un mediu sănătos.
„Copiii experimentează modul în care distrugerea climatului global și a ecosistemelor le strică șansele pentru viitor”, precizează Birte Kötter, purtătorul de cuvânt al consiliului organizației Terre des Hommes din Germania.
„Prin campania noastră dorim să reamintim că dreptul copiilor la un mediu sănătos este prezent într-un protocol adițional al Convenției ONU pentru Drepturile Copilului”. O petiție online este utilizată pentru a colecta semnături care vor fi predate secretarului general al ONU și Comitetului Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.
Potrivit lui Kötter, statele semnatare ar fi obligate prin protocolul adițional să își orienteze mai îndeaproape politica de mediu în interesul copilului. „Aceasta ar fi o piatră de hotar pentru șansele de viață ale generațiilor viitoare”, declară Birte Kötter, sperând că statele vor duce la îndeplinire obligația.
Pediatrii numesc „pandemia tăcută” bolile, dizabilitățile și decesele premature ale copiilor, cauzate de toxinele din mediul înconjurător. Un studiu cu privire la efectele poluării mediului asupra drepturilor omului realizat la începutul campaniei de un fost expert al ONU, Baskut Tuncak, poartă chiar acest titlu.
Detaliile pe care avocatul și chimistul Tuncak le-a pus laolaltă cu datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și cu cele ale UNICEF sunt îngrozitoare. De exemplu, în țările în curs de dezvoltare 98% dintre copiii sub 5 ani sunt expuși poluării atmosferice severe. Acest aer poluat ucide 600.000 de copii din întreaga lume.
Un total de 1,7 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani mor anual de boli cauzate de condițiile de mediu, a precizat Tuncak atunci când studiul a fost prezentat în orașul german Osnabrück. Nou-născuții din întreaga lume își încep viața deja cu toxine în corp, preluate din laptele matern, din aer, din jucării, din mobilier, materiale de construcție și îmbrăcăminte.
Plastic în urina copiilor – tot în Germania
Centrale electrice, minerit, uzine chimice, vopsitorii, agricultură, trafic rutier, arderea pădurilor și a deșeurilor creează toxine care poluează aerul, apa și solul.
Metalele grele precum plumbul, mercurul și arsenicul, pesticidele și ftalații, care se găsesc în materialele plastice și produsele de îngrijire personală, sunt deosebit de dăunătoare sănătății. Potrivit lui Tuncak, 800 de milioane de copii au un nivel mult prea ridicat de plumb în sânge, iar organismele copiilor din familiile sărace sunt deosebit de stresate din cauza condițiilor precare de trai.
Compușii perfluorurați și polifluorurați (PFAS), care pot fi găsiți în materiale plastice, îmbrăcăminte, vopsele, tigăi și ambalaje alimentare, sunt de asemenea periculoși.
În ciuda standardelor ridicate de mediu, copiii din Germania nu sunt imuni la acestea, dovadă fiind probele de urină de la peste 95% dintre copiii și adolescenții germani în care pot fi detectate unsprezece substanțe care provin din plastic. 20% din probe au depășit valorile limită pentru PFAS.