Pandemia de coronavirus a supus cea mai mare economie a lumii unor grele încercări, explozia ratei șomajului din prima parte a lui 2020 făcându-i pe mulți analiști să vorbească despre o situație asemănătoare cu Marea Criză din anii 30.
Pandemia de coronavirus a lăsat urme adânci în bugetul SUA, care consemnează la niveul lunii decembrie un deficit uriaș.
Iar metodele neconvenționale ale administrației Trump pentru a diminua efectele negative ale coronacrizei asupra economiei americane au alimentat din plin deficitul bugetar.
SUA sunt cea mai lovită țară de către noul coronavirus. În afara consecințelor sanitare, efectele au fost devastataoare, în prima parte a anului, asupra economiei, mulți analiști comparând situația cu Marea Criză din anii 30.
Pandemia a crescut cheltuielile cu 40%
Statele Unite au înregistrat în decembrie un deficit bugetar de 144 de miliarde de dolari, un record pentru ultima lună a anului, faţă de 13 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului 2019, din cauza cheltuielilor mari legate de ajutoarele acordate în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit datelor publicate de Departamentul Trezoreriei, transmite Reuters.
Cheltuielile au crescut cu 40%, la 490 de miliarde de dolari, iar încasările cu 3%, la 346 de miliarde de dolari, comparativ cu anul anterior.
Deficitul bugetar aferent primelor trei luni ale anului fiscal 2021, care a început pe 1 octombrie, a atins 573 de miliarde de dolari, în urcare de la deficitul de 357 de miliarde de dolari consemnat în anul fiscal precedent, anterior pandemiei de coronavirus.
Încasările din primele trei luni ale anului fiscal au fost în mare parte în stagnare, la 803 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile au urcat cu 18%, la 1.376 de miliarde de dolari, arată news.ro.
Elicopterul cu bani
Trebuie precizat că Președintele Trump a implementat în SUA metoda atipică a ”elicopterului cu bani” (helicopter money), prin care fiecare adult afectat de pandemie a primit un cec de 1.000 de dolari.
La rândul lor, copiii au primit câte 500 de dolari.
Banii au fost depuși de trezorerie în conturile personale, iar cei care nu sunt înregistrați cu conturi bancare la IRS au primit cec-uri clasice, prin poștă.
Administrația Trump a cheltuit aproximativ 1,2 trilioane de dolari pentru a atenua impactul negativ al crizei declanșate de pandemia de coronavirus asupra economiei americane.