Tot mai multe țări europene încep să relaxeze restricțiile impuse pentru combaterea răspândirii virusului Sars-Cov-2. Suedia, Norvegia, Grecia sunt printre primele țări care au decis să relaxeze măsurile anti-Covid cât mai curând, iar unele deja au ridicat o parte din ele.
Dar OMS avertizează că e prea devreme ca garda să fie lăsată jos și îndeamnă guvernele să „și protejeze oamenii folosind fiecare instrument”.
După doi ani de pandemie, state din toată lumea încep să dea drumul lesei, eliminând unele restricții impuse pentru combaterea răspândirii bolii, în contextul în care infectările au scăzut, iar rata vaccinării a crescut.
Suedia a ridicat recent majoritatea restricțiilor rămase, urmând exemplul Danemarcei și Norvegiei, scrie CNBC.
Între timp, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat și el planuri de a pune capăt regulilor de autoizolare pentru persoanele testate pozitiv cu Covid. „Nu obligăm oamenii să se izoleze dacă au gripă”, a afirmat Johnson.
În Suedia, măsurile privind distanțarea socială, utilizarea pașapoartelor pentru vaccin și limitarea numărului de persoane într-un singur loc au fost ridicate în această săptămână. De asemenea, testarea gratuită s-a încheiat, iar guvernul încearcă să reclasifice Covid drept boală care „nu este un pericol pentru societate sau amenințare pentru sănătatea publică”, începând cu 1 aprilie.
Zilele trecute, guvernul suedez a declarat că acum situația este „suficient de stabilă pentru a începe eliminarea treptată a măsurilor de control privind infecțiile”. „Vaccinarea este cea mai importantă armă în lupta împotriva Covid-19”, a adăugat Cabinetul suedez. 73% din populație este complet vaccinată, potrivit Universității Johns Hopkins.
Mai aveți puțină răbdare!
Cu toate acestea, Fredrik Elgh, profesor de virologie la Universitatea Umea din Suedia, a declarat că țara trebuie „să mai aibă puțină răbdare” și să aștepte cel puțin câteva săptămâni, înainte de a ridica restricțiile.
„Suntem suficient de bogați pentru a continua testele”, a argumentat el. „Boala este încă o presiune uriașă pentru societate”, susține acesta.
Decizia autorităților din Suedia vine după ce Danemarca a devenit prima țară din UE care a ridicat toate restricțiile privind Covid, la 1 februarie, în ciuda creșterii numărului de cazuri. Infecțiile din Norvegia au atins cote record după doar o zi.
Guvernul danez anunțat că în acest moment „Covid-19 nu ar trebui să mai fie catalogat drept o boală critică din punct de vedere social”.
Mai mult de 80% din populația Danemarcei este complet vaccinată împotriva virusului, arată datele JHU.
Norvegia a ridicat deja multe restricții
Norvegia a ridicat mai multe restricții la 1 februarie, dar a păstrat recomandarea de a menține distanța de un metru în spațiile închise și cerința de a purta o mască, atunci când acest lucru nu este posibil.
„Chiar dacă mulți oameni se infectează cu Covid-19, tot mai puțini sunt internați”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Store.
„Vaccinurile oferă o protecție bună iar asta înseamnă că acum putem elimina un număr mare de măsuri, chiar dacă rata de infecție crește rapid.”
Și în Italia, autoritățile vor să ridice de la 11 februarie obligativitatea purtării măştii în exterior. Cu toate acestea, italienilor li se va cere în continuare să aibă măşti la ei şi să le poarte, mai ales în aglomerație.
Factori de risc în Marea Britanie
Dar, în timp ce Suedia, Norvegia și Danemarca au înregistrat în ultimele zile 114, 45 și, respectiv, 21 de decese din cauza virusului, Regatul Unit a înregistrat 276 de morți.
Cazurile din Marea Britanie au scăzut drastic de la vârful de peste 270.000 atins într-o singură zi, la sfârșitul anului trecut, decesele scăzând și ele substanțial din ianuarie 2021.
Dar acum, alți factori de risc, cum ar fi prevalența cazurilor Covid de lungă durată, rămân. Un studiu recent a constatat că unul din șapte copii care au contractat virusul a dezvoltat așa numitul Long Covid.
Prea devreme pentru a ne preda!
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, afirma la începutul lunii că majoritatea regiunilor lumii se confruntă cu o „creștere îngrijorătoare a deceselor” din cauza variantei Omicron, foarte transmisibilă.
„Mai multă transmitere înseamnă mai multe decese”, a spus șeful OMS. „Nu cerem niciunei țari să se întoarcă la lockdown-uri.
Dar facem apel la toate țările să își protejeze oamenii, folosind fiecare instrument aflat la îndemână, nu numai vaccinurile”, a adăugat Ghebreyesus, avertizând că este prematur ca unele țări ”să se predea sau să anunțe victoria”.