Creșterea recentă a cazurilor amintește că pandemia nu s-a încheiat încă. Aceasta este concluzia unei analize publicate pe site-ul Eurasiareview.
În ianuarie 2020, când au fost publicate primele date, a existat o statistică potrivit căreia ultima urmărire a contactelor va avea loc în… 2027. Acea dată este încă valabilă pentru momentul în care un organism de sănătate internațional credibil poate declara că pandemia COVID-19 s-a încheiat. Modul în care va evolua virusul în următoarele luni și chiar ani va determina cum ar putea arăta sfârșitul acestei crize globale.
Nu se conturează un sfârșit real al pandemiei
Există dovezi care sugerează că anumite măsuri pot fi necesare în continuare, deoarece valul de infecții cauzate de Omicron continuă să crească în întreaga lume. Cu cât apar mai multe argumente, cu atât consecințele vor fi mai lungi. Progresul evolutiv al virusului COVID-19 original este în desfășurare și nu se conturează la orizont un sfârșit real, din cauza factorilor cauzali.
Peste 800.000 de decese cauzate de COVID-19 s-au înregistrat în SUA, depășind cele 675.000 de decese care au avut loc în țară în timpul marii pandemii de gripă din 1918. Pandemia actuală a redus creșterea economică globală cu aproximativ 3,2% în 2020, comerțul scăzând cu 5,3% la sută, în timp ce se estimează că 75 de milioane de oameni au plonjat în sărăcie extremă, în comparație cu nivelurile pre-pandemie.
Peste 100 de țări au impus lockdown-uri pentru a încetini răspândirea COVID-19, închizând activitățile comerciale pentru a menține capacitățile sistemului de sănătate. Desigur, nu toate țările sau regiunile se confruntă cu aceleași circumstanțe patogene. Cerințele de testare, blocările sau limitarea mișcării au loc pe fiecare continent și continuă să aibă impact asupra logisticii comerciale. Cozile la testele PCR în unele țări ilustrează, fără îndoială, o deficiență semnificativă în sistemele de sănătate publică. Acest fenomen poate apărea din nou, în funcție de factorii cerere- ofertă. Poate că recuperarea este mai departe decât presupun unii observatori.
Două motive pentru care sfârșitul pandemiei pare tot mai departe
Odată cu întârzierile lanțului de aprovizionare, a apărut și inflația, alimentele și alte necesități zilnice fiind primele care au înregistrat creșteri rapide de prețuri. Până la sfârșitul acestui an, o scădere economică în creștere pe piețele-cheie, combinată cu rămânerea printre noi a virusului, va reprezenta o provocare continuă.
Două sunt motivele pentru care sfârșitul pandemiei de COVID-19 pare să fie tot mai departe. Primul este oboseala și furia care însoțesc pandemia și și-au pus amprenta asupra familiilor și comunităților. Al doilea este modul în care virusul a pus la încercare capacitatea autorităților de a face față efectelor sale secundare.
Se va transforma agentul patogen într-o altă banală răceală (pentru unii dintre cei vaccinați) sau va apărea o nouă variantă mai amenințătoare, cum ar fi gripa? Sau vom asista la ceva și mai rău? Impulsul global de vaccinare a schimbat peisajul evolutiv al logisticii și îngrijirii medicale moderne, dar nu este clar cum se va comporta agentul patogen în viitor.
Întregul sistem medical este din nou pus la încercare, având în vedere longevitatea pandemiei. Deocamdată, agentul patogen este sub controlul omenirii, și nu invers.