Pandemia este departe de a se termina! A apărut o nouă mutație a COVID-19. Este mai periculoasă decât varianta britanică

Situația se complică în ceea ce privește pandemia de coronavirus. Potrivit oamenilor de știință, o nouă mutație a COVID-19 face ravagii, pandemia fiind tot mai departe de momentul final.

Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco au efectuat un nou studiu în urma căruia s-a descoperit o nouă variantă a coronavirusului. Oamenii de știință sunt de părere că această tulpină, apărută la jumătatea anului trecut, este mai contagioasă.

În același timp, oamenii de știință mai spun că această tulpină a cauzat creșterea semnificativă a numărului cazurilor de COVID-19 şi al deceselor în California.

Grupul de mutaţii care caracterizează această variantă, denumită B.1.427/B.1.429, justifică includerea ei în rândul ”variantelor preocupante”, la fel ca variantele detectate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, potrivit autorilor studiului, relatează DPA.

Noua tulpină ar putea deveni responsabilă pentru 90% dintre noile cazuri

Charles Chiu, cercetătorul care a condus echipa ce a efectuat studiul, este de părere că varianta californiană ar putea deveni până la sfârşitul lunii martie responsabilă pentru circa 90% dintre noile cazuri de COVID-19 în California, faţă de aproape 50% în prezent, conform eşantioanelor supuse analizelor genetice.

Cercetătorul a atras atenția și asupra circulației concomitentă a variantei britanice și a celei californiene. Ele creează riscul unui ”scenariu de coşmar”, acela în care două virusuri se întâlnesc într-o singură persoană, fac schimb de mutaţii şi creează astfel o tulpină încă şi mai periculoasă a coronavirusului SARS-CoV-2.

În ceea ce privește gradul de transmisibilitate, o analiză a relevat că persoanele infectate cu noua variantă aveau o încărcătură virală nazofaringiană de două ori mai mare faţă de cele infectate cu alte variante ale coronavirusului.

Genomul variantei B.1.427/B.1.429 cuprinde trei mutaţii care privesc proteina Spike (S), folosită de virus pentru a pătrunde în celulele umane. Una dintre aceste mutaţii, denumită L452R, afectează aşa-numitul ”domeniu de legare a receptorului”, ajutând virusul să se lege mai ferm pentru a ataca celulele. Această adaptare nu a fost observată la variante ale coronavirusului care au provocat îngrijorare în alte locuri.

Ce s-a demonstrat în cercetarea de laborator

Potrivit studiului, în cercetarea de laborator varianta californiană s-a dovedit de asemenea mai rezistentă faţă de anticorpii generaţi de vaccinurile anti-COVID-19 sau de o infecţie anterioară. În comparaţie cu variantele existente, în cazul acesteia diminuarea protecţiei este ”moderată, dar semnificativă”.

Astfel, în timp ce varianta de coronavirus devenită dominantă în Africa de Sud reduce efectul anticorpilor cu un multiplu de 6,2 varianta din California reduce acest efect cu un multiplu de 2.

”Anticipez că pe măsura trecerii timpului ea va avea un efect asupra vaccinării”, şi chiar dacă acesta va fi mai puţin pronunţat în comparaţie cu varianta sud-africană, ”tot rămâne preocupant”, notează Charles Chiu.

Virulență crescută

Mai mult decât atât, observaţiile echipei conduse de acesta indică o posibilă virulenţă crescută a acestei variante. Dintr-un eşantion de 324 de pacienţi COVID-19 spitalizaţi, în cazul procentului de 21% dintre ei care erau infectaţi cu varianta B.1.427/B.1.429 a fost observat un risc crescut de ajunge la ATI şi o probabilitate de 11 ori mai mare de deces.

Charles Chiu menţionează că acest risc crescut de deces ar putea să nu fie neapărat un indiciu că varianta din California este mai letală, fiind posibil să fie doar un efect al saturării sistemului sanitar din cauza creşterii numărului de infectări şi spitalizări, caz în care ar fi vorba despre o creştere indirectă a mortalităţii în urma împingerii resurselor sistemului sanitar la limită.

 

Sursă foto: Dreamstime