Vladimir Putin nu a fost doborât electoral de niciun adversar politic în ultimele două decenii, iar în ultima perioadă s-au făcut demersuri pentru modificarea constituției Rusiei pentru ca țarul să poată rămâne la Kremlin și după anul 2024, când ar trebui să își încheie ultimul mandat.
Numai că pandemia noului coronavirus pare să schimbe și Rusia, nu numai restul lumii. Cel puțin percepția rușilor asupra autorităților. Iar autoritatea supremă este Vladimir Putin.
Aproape jumătate (46%) din cetățenii ruși participanți la un sondaj de opinie, realizat de centrul independent Levada, consideră că președintele și Guvernul întreprind „toate măsurile necesare” în lupta cu noul coronavirus.
Dar aproape tot atâția ruși nu sunt mulțumiți de acestea: 30% cred că acțiunile întreprinse sunt „insuficiente”, iar 18% le consideră „exagerate”.
De unde provin nemulțumiții
Cei mai mulți cetățeni ruși nemulțumiți de acțiunile autorităților sunt în orașele mari, cu o populație de peste jumătate de milion, unde 40% cred că măsurile sunt „insuficiente”.
Sociologul de la Centrul Levada Denis Volkov a declarat, într-un interviu pentru postul CurrentTime TV al Europei Libere, că nemulțumiri au existat și până la epidemia de COVID-19, dar acum criza le-a accentuat. Potrivit lui, dacă prima ieșire în public a președintelui Vladimir Putin, la începutul crizei, i-a adus un plus de popularitate, acum ratingul său este din nou în scădere, numărul scepticilor fiind în creștere. Expertul rus spune că este o tendință care se manifestă de aproape un an, accentuată în prezent de temerile provocate de pandemie, în primul rând cele de ordin social și economic.
Centrul Levada a realizat sondajul de opinie în perioada 24-27 aprilie, telefonic, pe un eșantion reprezentativ de 1600 de persoane, cu o marjă de eroare de 2,4%.