Perspectiva unei relaxări considerabile era semnalată de mai bine de o săptămână, însă amploarea redeschiderii trebuie să-i fi luat totuși pe mulți prin surprindere. O populație îngrijorată care a îndurat unele dintre cele mai lungi perioade de carantină din lume a ajuns să se obișnuiască cu abordarea prudentă dirijată de niște responsabili sanitari a căror primă preocupare a fost pe bună dreptate protejarea unui sistem medical care chiar și în vremuri normale se chinuie să facă față exigențelor cu care este împovărat. Nu mai demult de acum câteva săptămâni guvernul se confrunta cu apeluri de a închide școlile, transmite într-un editorial publicația The Irish Times.
Pandemia a ajuns la final?
Începând de azi restricțiile privind vizitele la domiciliu au dispărut. Pub-urile și restaurantele se pot redeschide ca în vremurile normale, fără distanțare socială. Evenimentele se pot organiza în interior și exterior la capacitate nelimitată. Începând din 28 februarie chiar și portul măștii nu va mai fi obligatoriu. Indiferent ce va urma apoi, vorbim aici de un reper istoric. Este cel mai clar semnal de până acum care arată că guvernul crede că suntem în stadiul final al pandemiei.
Pentru unii, printre care tinerii, cărora li s-au interzis atât de multe experiențe formative de-a lungul ultimilor doi ani, va fi un moment de sărbătoare. Mulți alții, chiar dacă se tem în privința săptămânilor și lunilor următoare, trebuie să aibă și o puternică senzație de ușurare. Însă altora, cum sunt cei cu sistemul imunitar slăbit, teama cu care trăiesc încă din martie 2020 li se va disipa mult mai greu. Va fi un moment dulce-amar pentru cei care au pierdut oameni dragi răpuși de Covid-19.
Ocazie ratată privind vaccinarea
Chiar dacă ne putem îndoi de înțelepciune vreunei decizii anume – eliminarea imediată a certificatelor sanitare pentru întrunirile la interior, de exemplu, pare mai degrabă o ocazie ratată de a încuraja și mai mult vaccinarea cu doza booster – argumentele în favoare menținerii unui regim într-atât de împovărător dispăruseră deja. Cei mai importanți indicatori – numărul pacienților din spitale și de la ATI – sunt stabili de o vreme în ciuda contagierii extrem de ridicate, ceea ce evidențiază modul în care imunitatea conferită de vaccinuri, inclusiv doza booster, a oferit populației o protecție cum n-a mai avut vreodată în fața virusului. A continua să restricționezi viețile oamenilor în absența unei rațiuni evidente de sănătate publică ar fi subminat încrederea publicului și ar fi comportat riscul pierderii dispoziției populației de a accepta orice alte măsuri viitoare s-ar putea impune în cazul unei agravări a situației.
Agravare care reprezintă o posibilitate reală. Pandemia e departe de a se fi terminat. Covid-19 a ajuns să se răspândească atât de mult încât apariția unor noi mutații e aproape certă. Dacă s-ar întâmpla să apară o variantă mai letală sau una care poate ocoli imunitatea dată de vaccinuri, atunci perspectivele s-ar putea deteriora destul de rapid. Dar a fi realist nu înseamnă a-ți pierde speranța. Și după doi ani lungi de traume și frică, nu au mai existat nicicând motive atât de solide pentru a considera că ce e mai rău poate c-a trecut deja.