Pandemia loveşte puternic în forţa de muncă. Câţi români au rămas şomeri

De pe 16 martie, o dată cu instituirea stării de urgenţă, şi până în prezent, 900.000 de români şi-au pierdut locurile de muncă din cauza măsurilor restrictive impuse în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, rata şomajului a crescut în luna martie la 4,6% faţă de 3,9% în februarie, fiind cel mai mare număr de ţomeri înregistrat în ultimii doi ani.

Mai exact, este vorba de 899.328 de contracte de muncă care au fost suspendate pe parcursul ultimelor două luni. Dintre acestea, un număr de 260.201 de contracte de muncă suspendate proveneau din industria prelucrătoare, 160.784 din domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 113.219 din sectorul hoteluri şi restaurante.

Alte 344.355 de contracte de muncă au fost încetate de la instituirea stării de urgenţă şi până marţi, astfel: 61.830 din sectorul comerţului cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 60.428 din industria prelucrătoare, iar 49.659 din domeniul construcţii.

Între timp, premierul Ludovic Orban a anunțat marți că guvernul caută resurse financiare pentru reluarea activității economice, dar și măsuri de ajutor pentru companii, ca să poată plăti angajații reveniți la muncă. Totuși, vor fi sectoare unde șomajul tehnic se va prelungi și după 1 iunie, a precizat şeful Executivului.

Guvernul a decis să suporte 35-45% din salariile angajaților care se întorc la muncă din șomaj tehnic, ca măsură de ajutor pentru reluarea activității economice a companiilor.