Având în vedere diferitele variante ale virusului care circulă în prezent, este bine să știm ce simptome sunt asociate cu fiecare dintre acestea. Dar, ca și în cazul oricărei variante noi, e nevoie de timp pentru a identifica modelele, riscul de infecție și severitatea simptomelor, scrie Parade.
Subvarianta Omicron, BA.2, și-a dublat prevalența în ultimele două săptămâni în SUA și acum reprezintă mai mult de 34% din infecțiile cu Covid-19 care au suferit secvențiere genetică, potrivit datelor publicate de CDC.
BA.2 reprezintă probabil deja 50% din noile infecții din SUA, deoarece mulți oameni se testează acasă, iar aceste nu sunt incluse în datele oficiale, potrivit epidemiologilor. Unii experți consideră că subvarianta BA.2 nu prezintă simptome cu mult diferite de față de Omicron. Așadar, simptomele variantei pot fi similare cu cele ale Omicron, dar este posibil ca unele să fie resimțite mai sever.
Febră, tuse, dureri musculare, dureri de cap, dureri în gât și oboseală
Deoarece BA.2 este o descendență a variantei originale Omicron, simptomele acesteia sunt strâns legate de Omicron.
”În general, simptomele comune includ febră, tuse, dureri musculare, dureri de cap, dureri în gât și oboseală. Unii oameni pot avea greață, vărsături și diaree. Unii pot experimenta, de asemenea, modificări ale gustului sau mirosului”, spune dr. Erica Johnson, de la Centrul Medical Johns Hopkins Bayview din Baltimore
În timp ce BA.2 pare să fie mai transmisibilă decât varianta originală Omicron, nu pare să provoace simptome mai severe. Pentru cei care s-au vaccinat, forma severă a bolii este extrem de rară, explică dr. Johnson.
În ce ordine apar simptomele
„Simptomele specifice și ordinea în care apar variază de la persoană la persoană și pot fi influențate de vaccinare și de infectarea anterioară cu alte variante de COVID-19”, afirmă dr. Johnson.
De asemenea, este important să se facă distincția dintre simptomele COVID și alergii, deoarece suntem în sezonul alergiilor.
Tuseea, congestia nazală, durerea în gât, starea generală de rău, pot fi simptome ale alergiilor, așa că, în această perioadă a anului, am putea fi păcăliți. Febra însă vă poate ajuta să realizați dacă aveți Covid,” explică Dr, Purvi Parikh, alergolog și imunolog la NYU Langone Health.
Subvarianta BA.2 crește cu 80% mai rapid decât versiunea anterioară
Specialiștii din Anglia au descoperit că subvarianta BA.2 crește cu 80% mai rapid decât versiunea anterioară, BA.1, potrivit unui document publicat la începutul acestei luni. Epidemiologul OMS, Maria Van Kerkhove, a descris BA.2 ca fiind cea mai transmisibilă variantă de Covid de până acum. Subvarianta reprezintă acum mai mult de 80% din eșantioanele Covid secvențiate din întreaga lume, potrivit unei baze de date internaționale.