Pandemia schimbă preferințele românilor: Tot mai mulți încep să aprecieze avantajele lucrului de acasă și ale unui program flexibil.
Temerea de infectarea cu noul coronavirus este însă identificată ca principalul motiv pentru care românii vor să lucreze de acasă.
Pandemia schimbă preferințele românilor. Avantajele lucrului de acasă
Peste 64% din totalul angajaților care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că și-ar dori să continue să lucreze o parte din timp de acasă și după ce va trece pandemia de coronavirus.
Dacă ar putea să-și aleagă programul, 23% dintre aceștia consideră că lucrul la distanță ar fi util cel puțin 1-2 zile pe săptămână, în timp ce aproape 12% ar vrea să meargă la birou doar 4 zile pe lună.
Înainte de debutul pandemiei, peste 81% dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs lucrau de la birou – numai de la birou (61%) sau în cea mai mare parte a timpului de la birou (20%) -, dar odată ce au experimentat și munca remote au constatat că nu mai pierd timp cu deplasarea zilnică (69%) și și-au redus semnificativ și cheltuielile zilnice, legate de transport, masă de prânz, haine etc. (51%).
Însă beneficiul principal, pe care majoritatea respondenților (56%) l-au resimțit lucrând de acasă, este că s-au putut proteja mai bine de Covid-19.
Solicitări către angajatori
În plus, programul flexibil și confortul biroului lor de acasă le-a permis celor mai mulți dintre intervievați să petreacă mai mult timp cu familia (45%), să-și gestioneze mai bine timpul (36%), să fie mai productivi (28%) și mai puțin stresați (19%).
Totuși, mai bine de jumătate (56%) dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs recunosc faptul că le lipsește interacțiunea zilnică cu colegii și, chiar dacă lucrează de acasă, 52% spun că ajung să aloce mai mult de opt ore pe zi activității profesionale și că le este dificil să delimiteze viața profesională de cea personală (43%), mai ales că sunt adesea întrerupți de copii, animale de companie sau au probleme cu conexiunea la internet (39%).
Cu toate acestea, peste 82% dintre cei care lucrează de acasă, ar recomanda cunoscuților să experimenteze acest mod de lucru.
Cum revenirea la birou va fi treptată şi voluntară, iar în multe locuri în sistem mixt, cu muncă de acasă, în unele zile, şi şedinţe pentru proiecte la birou în altele, 81% din totalul angajaților participanți la sondajul Bestjobs consideră că angajatorul ar trebui să le plătească utilitățile (internet, curent electric, apă) și consumabile (apă potabilă, cafea, articole de birotica si papetarie etc.), dar și să aloce un buget suplimentar pentru a acoperi beneficiile de la birou (49%) sau să subvenționeze achiziția unui mobilier de birou adecvat și echipamente suplimentare (47%).
Principalele beneficii
Până acum, principalele beneficii pe care le-au avut angajații în perioada de telemuncă, din partea companiei angajatoare, au fost flexibilitatea programului de lucru (63%), asigurări de sănătate private (38%), training-uri, workshop-uri, programe de dezvoltare sau reconversie (22%), dar și bonusuri în bani (14%), zile de concediu în plus (8%) sau acces la consiliere psihologică sau de carieră și mentorat (8%).
Sondajul a fost efectuat în perioada 15 – 31 ianuarie 2021, pe un eșantion de 1.300 de utilizatori de internet din România.
BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, BestJobs a fost implicată în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație și servicii conexe recrutării pentru a oferi cele mai eficiente soluții de angajare, recrutare și de dezvoltare profesională și personală.
În orice moment, pe Bestjobs sunt peste 4,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 25.000 de joburi și peste 150 de specialiști în dezvoltare profesională și personală (coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști).