Pandemia și lucrul de acasă îi învață pe români să facă economii

Un recent studiu a firmă că aproape jumătate dintre românii care muncesc de acasă susţin că au făcut economii considerabile de buget.

Aproape jumătate dintre românii care muncesc de acasă (49%) susţin că regimul de telemuncă a condus la economii financiare considerabile.

Mai mult timp liber

De asemenea, pentru 80% dintre cetăţeni eliminarea timpului pierdut în trafic către birou reprezintă un aspect apreciat, spune studiul făcut de Cushman & Wakefield Echinox.

Alte avantaje ale muncii de la domiciliu sunt: îmbunătăţirea echilibrului între activitatea personală şi cea profesională (43%), mai multă libertate în gestionarea programului de lucru (40%) şi timpul suplimentar de odihnă (33%).

Socializarea, o deficență majoră

Pe de altă parte, cel mai mare dezavantaj îl reprezintă lipsa socializării directe cu colegii (74% dintre respondenţi), urmat de dificultăţile în separarea timpului dedicat activităţii profesionale de cel personal (44%), lipsa unui spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţii (33%) şi capacitatea mai scăzută de concentrare, ca urmare a factorilor disturbatori din locuinţă (33%). De asemenea, alte dificultăţi fac referire la gestionarea relaţiei cu clienţii şi colaboratorii (29%), problemele tehnice (26%) şi lipsa feedback-ului direct cu privire la activitatea prestată (24%).

Lucrul exclusiv de acasă nu este foarte apreciat

Astfel, 38% dintre respondenţi caracterizează perioada de activitate de acasă drept foarte bună sau excelentă, 34% consideră această experienţă ca fiind bună, în timp ce pentru 28% dintre aceştia perioada este nesatisfăcătoare sau chiar frustrantă.

Totodată, opţiunea de a lucra exclusiv de acasă după terminarea perioadei de restricţionare a activităţii este preferată de doar 3% dintre respondenţi, cei mai mulţi optând pentru un program flexibil în care să lucreze patru zile de la birou şi o zi de acasă (39% dintre respondenţi) sau trei zile la birou şi două de acasă (27%). În medie, angajaţii intervievaţi ar opta, dacă ar avea posibilitatea, să lucreze 3,4 zile de la birou şi 1,6 zile de acasă, relevă cercetarea de specialitate.

Cine a răspuns

Persoanele chestionate au o vârstă medie de 36 de ani şi lucrează, în special, în Bucureşti (88%). Activitatea respondenţilor se desfăşoară în domenii diverse, precum: servicii profesionale (24%), financiar (18%), real estate (17%) sau tehnologie şi telecomunicaţii (13%). În medie, cei intervievaţi şi-au desfăşurat activitatea acasă timp de 15 zile lucrătoare, înainte de completarea chestionarului.

Cushman & Wakefield Echinox, companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, ce activează în toate segmentele pieţei imobiliare, este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent.