Potrivit unui comunicat dat publicităţii după reuniunea Eurogrup, în cursul zilei de luni, miniștrii de Finanțe din zona euro au fost de acord să înăsprească uşor politica fiscală în 2023.
Decizia acestora vine după trei ani în care au fost injectate miliarde de euro în economie, din cauza pandemiei de coronavirus, scrie Reuters. Pe de altă parte, oficialii s-au declarat de asemenea de acord să pompeze mai mulţi bani dacă va fi necesar, în contextul războiului din Ucraina.
„Fundamentele economiei zonei euro sunt solide. Totuşi, incertitudinile au sporit semnificativ. Impactul economic al invaziei Ucrainei de către Rusia încă este evaluat şi se adaugă riscurilor provocate de perturbările din lanţurile de aprovizionare, de preţurile mai ridicate ale energiei şi de inflaţie, care a rămas la un nivel ridicat mai mult decât se estima anterior”, se arată în comunicatul dat publicităţii după reuniunea Eurogrup.
Regulile fiscale vor fi revizuite
Astfel, UE revizuieşte regulile fiscale – Pactul de stabilitate şi creştere – care limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB. Menționăm faptul că, începând cu anul 2020, prevederile Pactului au fost suspendate astfel încât să ofere guvernelor o marjă de manevră mai largă în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.
Pe de altă parte, în prezent lucrurile s-au mai schimbat, iar economia a revenit pe creştere. În acest sens, regulile bugetare ar putea fi reintroduse de la începutul lui 2023, chiar dacă vor suferi unele modificări pentru a ţine cont de noile realităţi economice ale UE, respectiv nivelul ridicat al datoriei publice şi necesitatea unor investiţii publice mari pentru a contracara schimbările climatice.
La rândul său, Comisia Europeană (CE) a apreciat că guvernele UE ar trebui să fie pregătite să restabilească sprijinul pentru economie cu bani publici, în funcţie de dificultăţile aduse de războiul din Ucraina. În același timp, sursa citată a venit și cu o serie de recomandări.
Recomandări pentru statele membre ale UE
Mai exact, CE a recomandat guvernelor UE să treacă în 2023 la o orientare fiscală neutră, de la o orientare de sprijin în prezent, deoarece economia înregistrează creştere, iar statele membre UE au datorii ridicate, ca rezultat al pandemiei.
„Sprijinim opinia CE că o tranziţie de la o orientare de sprijin în zona euro la o orientare fiscală neutră, începând din 2023, pare a fi adecvată, în timp ce rămânem pregătiţi să reacţionăm în funcţie de evoluţia economiei şi de asemenea în contextul incertitudinilor ridicate”, se arată în comunicatul Eurogrup.
Referitor la statele membre, oficialii au convenit că statele cu un nivel ridicat al datoriei, cum ar fi Italia sau Grecia, ar trebui să se concentreze pe reducerea datoriei. De cealaltă parte, cele care au un nivel scăzut ar trebui să se concentreze mai mult pe investiţii, spun sursele citate.