Rezistența la antimicrobiene (AMR), pe care Organizația Mondială a Sănătății o numește „pandemia tăcută”, este o criză de sănătate globală, adesea trecută cu vederea. AMR este capacitatea microorganismelor de a supraviețui sau de a se dezvolta în pofida unui agent antimicrobian care, în mod normal, inhibă sau ucide microorganismul respectiv.
Schimbările climatice exacerbează fenomenul AMR
AMR apare atunci când microorganisme precum bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții dezvoltă capacitatea de a persista sau a crește în ciuda administrării medicamentelor concepute pentru a le ucide. Cercetările au arătat că schimbările climatice exacerbează fenomenul AMR în mai multe moduri, scrie CNBC.
Cercetările actuale se concentrează pe găsirea mecanismelor de reglementare pentru infecție și imunitate la bacterii. Oamenii de știință sunt interesați în special de rolul ARN-ului și al anumitor proteine care controlează procesele celulare. Scopul este de a încorpora aceste descoperiri în noile progrese medicale, așa cum este cazul CRISPR-Cas9.
Recunoscută ca una dintre principalele amenințări pentru sănătatea publică cu care se confruntă omenirea în prezent, o lume care se încălzește tot mai mult face mai dificilă oprirea răspândirii insidioase a bacteriilor rezistente la medicamente.
Pandemia tăcută, o criză de sănătate globală adesea ignorată
Rezistența la antimicrobiene (AMR), pe care Organizația Mondială a Sănătății a numit-o „pandemia tăcută”, este o criză de sănătate globală adesea ignorată.
Agenția Națiunilor Unite pentru sănătate a declarat anterior AMR ca fiind una dintre primele 10 amenințări globale la adresa sănătății umane și spune că aproximativ 1,3 milioane de oameni mor în fiecare an direct din cauza agenților patogeni rezistenți.
Această cifră este pe cale să „crească dramatic” fără acțiuni urgente, spune OMS, ceea ce duce la creșterea costurilor de sănătate publică, economice și sociale și împingând mai mulți oameni în sărăcie, în special în țările cu venituri mici.
Creștere semnificativă în ceea ce privește numărul de infecții și decese
În ansamblu, cele mai recente date indică tendințe de creștere semnificativă în ceea ce privește numărul de infecții și decese imputabile aproape tuturor combinațiilor de rezistență la antibiotice-bacterii, în special în cadrul unităților medicale.
- Aproximativ 70 % din cazurile de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice au fost asociate asistenței medicale.
- Creșterea în continuare a rezistenței ar provoca anual aproximativ 10 milioane de decese la nivel mondial, reducând cu un procent între 2 % și 3,5 % produsul intern brut global.
- Până în 2050, economia mondială s-ar putea confrunta cu un cost de până la 100 de mii de miliarde USD.
Antimicrobienele, care includ antibiotice și antivirale care salvează vieți, sunt medicamente utilizate pentru prevenirea și tratarea infecțiilor la oameni și animale. Utilizarea excesivă și abuzivă a acestora este considerată principalul motor al fenomenului AMR.
AMR apare atunci când microorganisme precum bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții dezvoltă capacitatea de a persista sau chiar de a crește în ciuda administrării medicamentelor concepute pentru a le ucide.
Următoarea pandemie?
Thomas Schinecker, directorul executiv al companiei farmaceutice elvețiene Roche, a declarat luna trecută că factorii de decizie politică nu par să învețe din lecțiile pandemiei de coronavirus, adăugând că acest lucru ar putea avea consecințe serioase pentru criza de sănătate AMR.
„Nu cred că am învățat lecțiile pe care ar fi trebuit să le învățăm în ultima pandemie și nu cred că suntem mai bine pregătiți pentru următoarea pandemie”, a declarat Schinecker. „Cred că este important să luăm aceste învățăminte, să punem în aplicare ceea ce trebuie să facem pentru a fi pregătiți pentru când va veni următoarea pandemie”, a continuat el.
„Una dintre preocupări este că bacteriile potențial rezistente la antibiotice ar putea fi acea pandemie. Prin urmare, trebuie să ne concentrăm pe pregătirea pentru astfel de situații în viitor”, a subliniat el.