Persoanele mai tinere prezintă un risc mai scăzut de apariție a unor reacții severe asupra sănătății dacă dezvoltă COVID-19 și, prin urmare, nu reprezintă un grup prioritar pentru vaccinare. Dar un val pandemic, tăcut, asupra sănătății mintale, este în plină forță. Și pare să curprindă persoanele mai tinere.

Se știe că persoanele cu vârsta de peste 60 de ani prezintă un risc crescut de boală severă și deces dacă dezvoltă COVID-19. Ca atare, mai multe regiuni lansează vaccinuri în funcție de vârstă, cu prioritate pentru cei din această categorie.

Impactul pandemiei asupra sănătății mintale în întreaga societate va supraviețui probabil COVID-19. Dar trebuie analizați și factorii de risc și rezistență pentru sănătatea mintală în timpul pandemiei.

În ceea ce privește grupurile cu risc ridicat din perspectiva sănătății mintale, dovezile sugerează că tendințele de vârstă sunt inversate. Astfel că persoanele mai tinere prezintă cel mai mare risc de rezultate slabe ale sănătății mintale.

Studiul publicat recent în Jurnalul canadian de psihiatrie a analizat simptomele de anxietate precoce în timpul pandemiei. În cazul a 50.000 de canadieni din mai multe grupe de vârstă, a fost demonstrată această tendință.

Au existat niveluri semnificative din punctul de vedere clinic al anxietății la 36% dintre canadienii mai tineri (cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani), urmat de 27,1% la persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani. Și 14,5% în cazul celor de 55 și peste.

Persoanele mai tinere au avut, de asemenea, mai multe griji legate de COVID-19, în comparație cu grupurile mai în vârstă.

O serie de cercetări anterioare au arătat că adulții în vârstă au rate mai mici de tulburări mintale obișnuite, cum ar fi anxietatea și depresia.

O teorie este că adulții în vârstă au o rezistență cognitivă și comportamentală avansată, care le permite să-și regleze mai bine emoțiile Această rezistență este dezvoltată în timp, ca urmare a schimbărilor de perspectivă legate de vârstă.

Din acest punct de vedere, adulții mai în vârstă pot avea un „anticorp” învățat împotriva impactului asupra sănătății mintale. Dar, în ciuda acestor puncte forte aparente la grupurile mai în vârstă, simptomele sănătății mintale sunt crescute la toate vârstele, comparativ cu perioadele pre-COVID.

Dacă am avea un „vaccin” de sănătate mintală, cum ar putea arăta? Pe baza cercetărilor legate de traumatismele colective sau de masă (traume care afectează grupuri mari de oameni),se poate vorbi de o prevenire secundară. Adică reducerea efectelor unei boli atunci când boala este deja prezentă în forma sa timpurie.

În esență, înseamnă prevenirea agravării ei. În contextul sănătății mintale, acest lucru ar însemna direcționarea, din timp, a simptomelor sănătății mintale pentru a reduce efectele majore pe termen lung.

Cercetările de intervenție timpurie sugerează că terapiile cognitive comportamentale (TCC) pot fi deosebit de eficiente în reducerea riscului de agravare a problemelor de sănătate mintală.

Pandemia este nemiloasă și a vizat toate categoriile de vîrstă. A afectat în mod disproporționat generațiile mai vechi în efectele sale fizice inițiale. Probabil că va afecta la fel de disproporționat generațiile tinere, în efectele asupra sănătății mintale.

De aceea, poate că ar trebui să începem să ne gândim la vaccinul pentru sănătatea mintală, conchid autorii articolului.