Pandora Papers declanșează procedura de demitere a președintelui Chile
Opoziția a vorbit la unison miercuri: președintele a folosit „funcţia pentru afaceri personale”, a declarat parlamentarul Tomás Hirsch în cursul prezentării actului de acuzare la adresa lui Sebastián Piñera în Camera Deputaților din Chile şi care ar putea conduce la destituirea sa. Miliardarul, care se declară nevinovat, este cercetat de Ministerul Public în urma anchetei jurnalistice Pandora Papers.
În nu mai puțin de 11,9 milioane de documente pe care consorțiul jurnalistic a început să le scoată la iveală pe data de 3 octombrie, s-a dezvăluit că 14 președinți latino-americani, actuali sau din trecut, făceau afaceri în paradisuri fiscale. Dintre cei trei actuali – Guillermo Lasso (Peru), Luis Abinader (Republica Dominicană) și Sebastián Piñera -, cazul chilianului este cel mai grav, deoarece, pe lângă faptul că atrage după sine condamnarea deputaților și senatorilor și demiterea aferentă, el poate fi acuzat penal, arată Diario de Noticias.
În cauză se află afacerea care leagă familia Piñera Morel, care era cea mai mare acționară a proiectului minier Dominga, cu Carlos Alberto Délano, om de afaceri și prieten din copilărie al președintelui condamnat între timp pentru evaziune fiscală. Cei doi deţineau peste 56% din proprietate până în 2010, când Délano a cumpărat restul acțiunilor cu 152 de milioane de dolari, într-o tranzacție efectuată în Insulele Virgine Britanice, și care a făcut obiectul anchetei portalului Labot și a Ciper, centrul de anchetă jurnalistică din Chile.
Care este cel mai controversat fapt
Cel mai controversat fapt este că una dintre clauzele contractuale prevedea că ultima dintre cele trei tranșe de plată depindea de a nu se stabili protecții de mediu care să împiedice instalarea proiectului minier – două mine de fier și de cupru în aer liber – care amenință ecosistemele din zona în care este prevăzută construcția sa, fie în deșertul Atacama, fie în actualul port pescăresc Punta de Choros, pentru a fi transformat într-un port de marfă situat lângă un arhipelag unde se află specii protejate, precum pinguinul Humboldt.
În primul mandat al lui Sebastián Piñera, între 2010 și 2014, nu s-a făcut nimic pentru protejarea ecologică a regiunii, în ciuda anulării construcției unei termocentrale în aceeași regiune. Proiectul a fost aprobat de un tribunal regional, dar soarta acestuia va fi decisă de guvern și de Curtea Supremă.
Piñera, în vârstă de 71 de ani, s-a apărat în cadrul unei conferințe de presă (limitată la trei întrebări), în care a declarat că nu are cunoștință despre vânzarea afacerii către prieten, deoarece avea activele într-un fond fiduciar orb, adică la care nu avea acces și a susținut că Ministerul Public cercetase deja „profund” faptele, dar acestea nu erau publice.
A fost formată o comisie de anchetă
După prezentarea actului de acuzare s-a format o comisie de anchetă care va prezenta un raport care va recomanda aprobarea sau respingerea cererii de destituire. După aprobarea preconizată în Camera Deputaților, unde opoziția dispune de o majoritate considerabilă și care va avea loc în prima săptămână a lunii noiembrie, rezultatul în Senat este incert, deoarece este necesară o majoritate de două treimi pentru a-l condamna președintele nepopular (20% sprijin).
Al doilea mandat al celui de-al patrulea cel mai bogat om din Chile s-ar încheia în martie și este marcat de o serioasă contestare socială, care a condus la Adunarea Constituantă. Aceasta pregătește o nouă Constituție care să o înlocuiască pe cea de pe vremea lui Pinochet, care va trebui aprobată prin referendum.